Doç. Dr. Nur Köprülü Açiklamasi 'Arap Bahari Henüz Bitmedi'

Orta Dogu’yu etkileyen “Arap Bahari”, 10’uncu yilinda Yakin Dogu Üniversitesi’nin düzenledigi panelde farkli boyutlariyla ele alindi. Düzenlenen panelde konusan Doç. Dr. Nur Köprülü, “Arap bahari henüz bitmedi” dedi.

Doç. Dr. Nur Köprülü Açiklamasi 'Arap Bahari Henüz Bitmedi'
Yakin Dogu Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesine bagli Siyaset Bilimi Bölümü tarafindan “10. Yilinda Arap Ayaklanmalari: Aktörler, Beklentiler ve Yeni Arayislar” basligi ile çevrim içi bir panel gerçeklestirildi.

Panelde Yakin Dogu Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Nur Köprülü’nün yani sira, Orta Dogu Teknik Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü ögretim üyelerinden Prof. Dr. Meliha Benli Altunisik ve Prof. Dr. Özlem Tür konusmaci olarak yer aldi. Panelde bir yandan son 10 yilda Orta Dogu’da olusan yeni güç dengesi ve bloklar irdelenirken, diger yandan da Suriye’de devam eden iç savasin bölgeye ve Lübnan’a olan etkisi tartisildi. Ayrica ABD’nin Orta Dogu’ya yönelik dis politikasi ve yeni ABD Baskani Joe Biden dönemi ile bu politikanin nasil evrilecegine iliskin degerlendirmeler yapildi.,

Yakin Dogu Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Serife Eyüpoglu, ögrencilerin derslerde edindikleri kuramsal ve tarihsel arka planlarina destek olacak bu tür faaliyetlerin düzenlenmesinin önemine isaret ederek, ilerleyen dönemde yeni seminerler de düzenleyeceklerini söyledi.



Doç. Dr. Nur Köprülü: “Arap Bahari henüz bitmedi”

Yakin Dogu Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölüm Baskani Doç. Dr. Nur Köprülü, Aralik 2010’da ilk kez Tunus’ta baslayan halk protestolarinin çok kisa bir süre içerisinde neredeyse tüm Arap dünyasina yayilarak Misir, Suriye, Libya, Yemen, Bahreyn, Ürdün ve Fas olmak üzere bölgede genis yanki uyandirdigini ifade etti.

Doç. Dr. Köprülü, yapilan kamuoyu arastirmalari isiginda bölgedeki demokratiklesme taleplerinin hala canliligini korudugunu ve Arap Bahari’nin henüz bitmedigini söyledi.



Prof. Dr. Meliha Benli Altunisik: “Bölgesel güçler etki alanlarini genisletmek için Arap Bahari’ni firsat olarak görüyor”

Orta Dogu Teknik Üniversitesi Uluslararasi Iliskiler Bölümü ögretim üyelerinden Prof. Dr. Meliha Benli Altunisik de konusmasinda, artan ekonomik sorunlara ve otoritelesen rejimlere karsi tek tek ülkelerde baslayan ayaklanmalarin kisa zaman içerisinde bölgesellestigine isaret etti. Prof. Dr. Altunisik, “Bölgesel güçler bir taraftan kendi etki alanlarini genisletmek için Arap Bahari’ni firsat olarak görürken, öte yandan da diger bölgesel güçlerin alanlarini genisletmelerini engellemek için de çaba gösterdiler” dedi.

Prof. Dr. Altunisik, bu durumun bölgesel rekabeti körükledigine ve son 10 yillik dönemde meydana gelen gelismeleri sekillendirdigine vurgu yapti.

Prof. Dr. Özlem Tür: “Savasin kazanani olmadi”

Orta Dogu Teknik Üniversitesi ögretim üyelerinden Prof. Dr. Özlem Tür ise, yasanan bölgesel gelismeler isiginda Suriye ve Lübnan örneklerini mercek altina aldi. Prof. Dr. Tür, Suriye’de ilk olarak barisçil gösteriler ile baslayan ayaklanmalarin kisa bir süre içerisinde bir iç savasa ve vekalet savasina dönüstügünü söyledi.

2015’te Rusya’nin meseleye müdahil olmasiyla Suriye’deki savasin farkli bir boyut kazandigini ifade eden Prof. Dr. Tür, bugünkü konjonktürde savasin kazananinin olmadiginin altini çizdi. Suriye’de yasanan savasin sadece Suriye ile sinirli kalmadigina da isaret eden Prof. Dr. Tür, Rusya, Iran ve Hizbullah’in bölgede etki güçlerini artirmak için yeni stratejiler olusturduklarina vurgu yapti.
Kaynak: İHA