ABD Açiklamasi Somali'deki Seçimler 'Güvenilir Ve Hizli' Bir Sekilde Sonuçlandirilmali

ABD, Somali'deki parlamento ve cumhurbaskanligi seçimlerinin güvenilir ve hizli bir sekilde sonuçlandirilmasi çagrisinda bulunarak, gecikmelerden endise duydugunu belirtti.

Disisleri Bakanligi Sözcüsü Ned Price tarafindan yapilan yazili açiklamada, “ABD, devam eden gecikmelerden ve sürecin güvenilirligini baltalayan islemlerdeki usulsüzlüklerden derin endise duymaktadir.” ifadesine yer verildi.

Açiklamada, Somali’deki seçimlerin güvenilir ve acil bir sekilde neticelenmesi çagrisi yapilarak, ülkedeki seçim sürecini iyilestirmeye ve hizlandirmaya odaklanan Ulusal Danisma Konseyi’nin bu hafta yapacagi toplantinin da desteklendigi kaydedildi.

“ABD, Somali'de baris ve istikrari desteklemeye kararlidir ve bu hedeflere ulasmak için mevcut araçlari kullanacaktir.” denilen açiklamada, taraflarin güvenilir, seffaf ve kapsayici sekilde parlamento ve cumhurbaskanligi seçimlerini hizli bir sekilde sonuçlandirmasi gerektigi vurgulandi.

Somali'de muhalif cumhurbaskani adaylari, ülkede süren meclis seçimlerinin seffafliktan yoksun oldugunu belirterek, 1 Aralik’ta boykot karari aldiklarini duyurmustu.

Seçim takvimindeki gecikmeden ötürü siddet olaylarinin görüldügü ülkede, süreci Basbakan Muhammed Hüseyin Roble'nin devralmasiyla tansiyon gerilemis ancak Roble ve Cumhurbaskani Muhammed Abdullah Fermacu arasinda yetki tartismalari baslamisti.

Halk Meclisi seçimleri, 16 Kasim'da baslamisti.

Kaynak: AA