Saglik Bakani Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin Ardindan Açiklama Yapti Açiklamasi

'Yarindan itibaren mRNA asisi olanlara risk gruplarina göre hatirlatma dozu uygulanacak' 'mRNA asisi olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmis kisilere risk gruplari önceliklendirilerek hatirlatma dozu yapilmasinin uygun olacagina karar verildi. Bu gruplar, 60 yas üzerindeki vatandaslar, 1860 yas arasinda olup kronik hastaliklari olanlar, basta saglik çalisanlari olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalisanlar'

Saglik Bakani Fahrettin Koca, ikinci doz mRNA asisinin üzerinden 6 ay kadar süre geçmis saglik çalisanlari, 18-60 yas arasindaki kronik hastalar ve 60 yas üstü kisilerin yarindan itibaren hatirlatma dozu yaptirabilecegini bildirdi.

Koca, video konferans yöntemiyle düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantisi'nin ardindan yaptigi yazili açiklamada, geçen günlerde saglik çalisanlarini yakindan ilgilendiren konularda bilgiler verdigini hatirlatti.

Netice alinincaya kadar bu konularin takipçisi olacagini belirten Koca, "Geçtigimiz günlerde 81 ilimizin il saglik müdürlüklerine gönderdigim talimatla uygulamada karsilastigimiz fazla çalisma süreleri ve nöbet düzenlemelerinin yasal mevzuatimiza uygun ve insani kosullarda sürdürülmesini istedim. Çesitli illerimizin il saglik müdürlerinden ve hastane bashekimlerimizden aldigim bilgilerle durumu yakindan takip ediyorum." bilgisini paylasti.

Koca, en genis anlamda saglik çalisanlarinin özlük haklarinin iyilestirilmesine yönelik çalismalarinin devam ettigini bildirerek, "Büyük emeklerle yetisen saglik personelimizi hak ettigi ve elimizden gelenin en iyisiyle bulusturmak için düzenlemelerin tamamini yakindan izliyor ve netice alacagimizi görüyorum." ifadesini kullandi.

- "Mülakat yapmadan sadece KPSS sinavi sonuçlarina göre yerlestirme yapacagiz"

Uzmanlik asistanlarinin çalisma kosullari ile ilgili baslattiklari çalismanin yaninda egitimlerini de düzenleyen yeni ve genis kapsamli çalismalar yaptiklarini kaydeden Koca, söyle devam etti:

"Konuyu tüm yönleri ile ele aliyoruz. Tüm taraflarin fikrine, tecrübesine ve görüsüne müracaat edecegiz. Çogulcu bir yaklasimla ele alinacak her konuda ortak akla katki sunacak her katkiyi son derece degerli görüyorum. Daha iyi egitim alan ve daha iyi kosullarda çalisan uzmanlik ögrencilerinin, gelismislik seviyemizin önemli ölçülerinden biri olacagini düsünüyorum.

Saglik çalisanlarindan olusan bu büyük aileye yeni üyelerin katilacagi müjdesini daha önce vermistim. Bu konuda da çok yakinda güzel haberleri ögrenmis olacaksiniz. Heyecanla aramiza katilmayi bekleyen genç kardeslerim, beklediginiz günün yaklastigini ifade etmek isterim. Mülakat yapmadan sadece KPSS sinavi sonuçlarina göre yerlestirme yapacagiz."

- "Gönüllü olun, kendi asimizin sahibi olalim"

Bakan Koca, yerli Kovid-19 asisi Turkovac'in seri üretimine geçilmesi için halen gönüllülere ihtiyaç oldugunu belirterek, "Kendi asimiz kendi gücümüzdür. Bu gücü hayata geçirmek için 18-59 yas arasi iki doz asi olmus saglikli vatandaslarimiz hatirlatma dozu için gönüllü olmak üzere en yakin sehir hastanemize müracaat edebilir, 'enabiz.saglik.gov.tr' adresinden ya da e-Nabiz mobil uygulamasindan gönüllü olabilirler. Gönüllü olun, kendi asimizin sahibi olalim." çagrisinda bulundu.

- mRNA asisi olanlara hatirlatma dozu

Toplantida bazi önemli kararlarin alindigini bildiren Koca, yarindan itibaren mRNA asisi olanlara risk gruplarina göre hatirlatma dozu uygulanacagini açikladi. Bakan Koca, su ifadeleri kullandi:

"mRNA asisi olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmis kisilere risk gruplari önceliklendirilerek hatirlatma dozu yapilmasinin uygun olacagina karar verildi. Bu gruplar, 60 yas üzerindeki vatandaslar, 18-60 yas arasinda olup kronik hastaliklari olanlar, basta saglik çalisanlari olmak üzere yüksek riskli mesleklerde çalisanlar."

- "2 doz asili olanlarin tüm nüfusa orani yüzde 59"

Koca, toplantida 60 yas üzerindekiler ile gebelerin tam asili olmalarinin öneminin bir kez daha vurgulandigini aktararak, "Ileri yastaki vatandaslarimiz ve anne adaylarimizin asilari eksik kalmamali." uyarisinda bulundu.

Okullarda salgina yönelik rastgele taramalarin durumunun da degerlendirildigini belirten Koca, sunlari kaydetti:

"Milli Egitim Bakanligimizla is birligi içinde taramalarin devam ettirilmesi salginin seyri açisindan önemli bir gösterge olarak görülmüstür. Mevcut asilama durumu da degerlendirilmistir. 1 doz asili olanlarin tüm nüfusa orani yüzde 67, 2 doz asili olanlarin orani ise yüzde 59'dur. Toplumsal bagisikligi saglayabilmek için bu oranin yüzde 70'in üzerine çikarilmasi gerekmektedir. Salgin sona ermeden ve toplumsal bagisiklik elde edilmeden tedbirlerden vazgeçilmemeli."
Kaynak: AA