Avusturya'da Meclis, Yolsuzlukla Suçlanan Basbakan Kurz Için Özel Gündemle Toplanacak

Avusturya'da meclis, hakkinda yolsuzluk ve rüsvet sorusturmasi baslatilan Basbakan Sebastian Kurz'un suçlamalari reddederek görevinde kalacagini açiklamasi üzerine muhalefetin talebiyle 12 Ekim'de özel gündemle toplanacak.

Mali Suçlar ve Yolsuzlukla Mücadele Savciliginca aralarinda Kurz'un da bulundugu 10 kisi hakkinda "yolsuzluk, rüsvet ve güveni kötüye kullanma" gerekçesiyle baslatilan sorusturma sonrasinda iktidardaki Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve Yesiller Partisi koalisyon hükümeti ciddi bir sinamayla karsi karsiya kaldi.

Cumhurbaskani Alexander Van der Bellen, görevdeki bir basbakan hakkinda baslatilan yolsuzluk sorusturmasi sonrasinda parti baskanlariyla bir araya geldi.

Van der Bellen'le görüsen Kurz, basina yaptigi açiklamada, suçlamalari reddederek, görevinin basinda oldugunu ve hükûmeti Yesiller ile sürdürmek istedigini belirtti. Kurz, "Eger Yesiller bu ortakligi sürdürmek istemiyor ve mecliste baska bir çogunluk kurma arayisindalarsa buna da saygi duyulur." diye konustu.

Kurz'un bu açiklamasi üzerine Yesiller'in nasil hareket edecegi merak edilirken mecliste sandalyesi bulunan üç muhalefet partisi Basbakan'in derhal istifa etmesi gerektigini vurgulayarak Yesiller'e de koalisyon hükûmetini sonlandirma çagrisi yapti.

Meclis, Kurz hakkinda baslatilan yolsuzluk sorusturmasini görüsmek üzere sali günü özel gündemle toplanacak. Muhalefetin Kurz için güvensizlik önergesi vermesi bekleniyor.

- Savcilik, Basbakan Kurz hakkinda sorusturma baslatmisti

Savcilik; rüsvet, yolsuzluk ve güveni kötüye kullanma suçlamalariyla Basbakan hakkinda sorusturma baslatmisti.

Savcilik, ülkede 2016-18 döneminde Kurz ve partisinden bazi isimlerin Maliye Bakanliginin bütçesini kullanarak bir gazete ve düsünce kurulusuna para aktardigi iddiasini sorusturuyor. Söz konusu basin organlari marifetiyle Kurz ve partisi lehine kamuoyu yoklamalarinin sonuçlarinin manipüle edildigi iddiasi da sorusturma kapsaminda yer aliyor.

Söz konusu sorusturma nedeniyle dün, emniyet güçleri, Basbakanlik basta olmak üzere Kurz'un basinda bulundugu ÖVP genel merkezi ve Maliye Bakanliginda aramalar yapmisti.

Kaynak: AA