AB Liderleri Gaz Ve Elektrik Piyasalarinin Incelenmesini Istedi

Avrupa Birligi (AB) üyesi ülke liderleri, artan enerji fiyatlari nedeniyle AB Komisyonunun dogal gaz ve elektrik piyasalarinin isleyisini incelemesini talep etti.

Brüksel'de gerçeklestirilen AB Liderler Zirvesi'nin ilk gün oturumlarinin tamamlanmasinin ardindan, enerji fiyatlarindaki artisla ilgili sonuç bildirisi kamuoyuyla paylasildi.

Liderlerin, enerji fiyatlarinda son dönemde yasanan artisin vatandaslar ve isletmelere etkisini ele aldigi ifade edilen bildiride, AB Komisyonunun artan enerji fiyatlarina karsi kisa ve uzun vadede uygulanabilecek tedbirleri içeren paketinin faydali oldugu belirtildi.

Bildiride, AB Konseyinin, Komisyonu gaz ve elektrik piyasalarinin isleyisi ile Avrupa Menkul Kiymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA) yardimiyla Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) piyasasini incelemeye çagirdigi, AB Komisyonunun söz konusu incelemelerin ardindan enerji alaninda ticari uygulamalarin daha fazla düzenleme gerektirip gerektirmedigini degerlendirecegi ifade edildi.

Üye ülkelerin kisa vadede yoksul tüketicilere yardim saglamak ve sirketleri desteklemek için AB Komisyonu paketindeki seçeneklerden yararlanabileceklerine dikkatin çekildigi bildiride, Komisyon ve Konseyin enerji fiyatlarinin makul seviyelerde olmasina katkida bulunmak, AB enerji sisteminin ve iç enerji piyasasinin dayanikliligini artirmak, enerji arz güvenligini saglamak ve iklim dostu dönüsümü desteklemek üzere üye ülkelerin farkliliklarini ve özel durumlarini göze alan orta ve uzun vadeli tedbirleri degerlendirecegi aktarildi.

Bildiride, Avrupa Yatirim Bankasindan, gelecekteki riskleri azaltmak için enerji dönüsümüne yatirimi hizlandirmanin yollarini arastirmasinin talep edildigi kaydedildi.

- Aralik zirvesinde de enerji görüsülecek

AB üyesi ülkelerin enerji bakanlarinin 26 Ekim'de olaganüstü toplanti yapacaklari anlatilan bildiride, bakanlarin çalismayi sürdürecekleri, liderlerin durumu takip edecekleri ve aralik ayindaki AB Liderler Zirvesi'nde enerji konusunun tekrar ele alinacagi ifade edildi.

AB Komisyonu, geçen hafta üye ülkelerin artan enerji fiyatlarina karsi Birlik hukukuyla uyumlu uygulayabilecekleri tedbirleri içeren bir paket açiklamisti.

Paket, enerji fiyatlarindaki artisa karsi üye ülkelere kisa vadede elektrik ve gaz faturalarini erteleme, hanelere dogrudan ödeme yapma ve vergi indirimi gibi seçenekler içeriyordu. Söz konusu paket uzun vadede yenilenebilir yatirimlarin artirilmasini, ülkelerin ortak dogal gaz tedarik etmelerini ve gaz stoku olusturma ihtimallerini kapsiyordu.

Kis aylarinda Avrupa ülkelerinin dogal gaz talebinin daha da artmasi ve elektrik fiyatlarinin daha fazla yükselmesi bekleniyor.

Avrupa'da tüketiciler artan dogal gaz ve elektrik fiyatlarindan sikayet ediyor.

AB ülkeleri arasinda enerji tartismalarinda çesitli gruplasmalar dikkati çekiyor.

Basini Fransa'nin çektigi 10 civarinda ülke nükleer santrallerin önemine dikkati çekiyor. Bu ülkeler, nükleer enerji santrallerinin AB sürdürülebilir ve yesil finansal yatirim siniflandirmasinda yer almasini talep ediyor.

Polonya ve Macaristan gibi bazi ülkeler, enerji fiyatlarindaki yükselisten AB'nin iklim dostu dönüsümünü saglamayi hedefleyen Avrupa Yesil Mutabakati ile ilgili düzenlemeleri sorumlu tutuyor.

Ispanya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkeler enerji fiyatlarinin acilen düsürülmesi için kati tedbirler uygulanmasini, bir sekilde piyasalara müdahale edilmesini istiyor.

Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi ülkeler ise enerji fiyatlarindaki artisin geçici oldugunu, gelecek yil piyasalarin normale dönecegini ve fiyatlarin azalacagini, bu duruma çok sert biçimde müdahale edilmesinin enerji piyasalari isleyisine ciddi zarar verebilecegi görüsünü tasiyor.

Kaynak: AA