Sudan'da Hükümet Karsiti Protestolar 4. Gününde Devam Etti

Sudan'da Cumhurbaskanligi Sarayi önünde hükümetin istifasi talebiyle yapilan eylemler sürüyor.

Iktidar koalisyonu Özgürlük ve Degisim Güçleri Ittifaki'ndan ayrilan Misak-i Vatani adli yeni olusumun destekçilerinin, hükümetin feshedilmesi ve iktidarda daha çok gruba yer verilmesi talebiyle baskent Hartum'da Cumhurbaskanligi Sarayi önündeki süresiz oturma eylemi 4. gününe girdi.

Ülkenin farkli bölgelerinden gelen eyleme katilanlar, yöresel kiyafetleri ve danslariyla dikkati çekerken, farkli noktalara kurulan sahnelerde hükümet aleyhinde konusmalar yapildi.

Eylemciler, 4 gündür Cumhurbaskanligi çevresindeki yola kurulan çadirlarda kaliyor. Protestolar, Cumhurbaskanligi Caddesi'nden Basbakanlik önüne kadar genisçe bir alana yayildi.

- "Tek talebimiz adil bir hükümet"

Bati Darfur'dan Celal Abdussamed, AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Durum her geçen gün kötülesiyor. Yorulduk artik. Taksi soförüydüm ama 4 aydir çalismiyorum. Her sey pahalilastigi için bu eyleme katildim. Devrimden sonra gelen hükümet bizi ileriye götürecek diye temenni ettik ama olmadi. Devrim çalindi." dedi.

Basbakan Abdullah Hamduk'un vaatlerine 2 seneden fazla sabrettiklerini ancak takatlerinin tükendigini belirten Abdussamed, "Su ana kadar bir degisiklik görmedik. Basbakan Hamduk basarisiz oldu. Yeni hükümetin Sudan halkinin sorunlarini çözecegine inaniyoruz. Tek talebimiz adil bir hükümetin gelmesi." ifadelerini kullandi.

- "Basbakandan bize fayda yok"

Eyleme katilanlardan Ahmed Yusuf, "Mevcut hükümete Sudan halkina yaptiklarinizdan dolayi Allah’tan korkun diyorum. Halk 30 sene boyunca çok acilar çekti. Siz geldiniz devrimi çaldiniz. Ülkeyi çok kötü bir duruma getirdiniz. Halki aç biraktiniz. Halk is, as, egitim ve saglik istiyor." diye konustu.

Basbakan Abdulah Hamduk ve hükümetinin adet ve kültürlerinde olmayan seyleri içlerine yerlestirdigini savunan Yusuf, söyle devam etti:

"Islam bizim kirmizi çizgimiz, en önemli degerimizdir. Hamduk'un kendisi ve ahlaki bize benzemiyor. Basbakandan bize fayda yok, onu istemiyoruz. Çözüm hükümetin feshi. Hükümet feshedilene kadar bu protestolar bitmez."

- "4 siyasi parti Sudan devrimini gasbetti"

Mini Arko Minnavi liderligindeki Sudan Kurtulus Hareketi yöneticilerinden Abdulaziz Süleyman da "Taleplerimiz oldukça açik. Devrimi 4 parti degil 74 siyasi parti ve sivil toplum hareketi temsil ediyor. Devrimin gidisatinin düzeltilme vakti geldi. Kurucu platforma dönüs zamani geldi." seklinde konustu.

Mevcut iktidardaki partilerin Sudan halkinin yüzde 5'inden fazlasini temsil etmediklerini ileri süren Süleyman, "Her inançtan, renkten, kültürden ve siyasi görüsten insan hepsi ordu karargahi önündeki meydanda devrim için toplanmisti. Onlar Sudan parlamentosu gibiydiler. Devrim halkin devrimi ancak 4 siyasi parti Sudan devrimini gasbetti." degerlendirmesinde bulundu.

Süleyman, ordunun hükümet karsiti gösterilerin arkasinda yer aldigina yönelik iddialari reddederek sunlari kaydetti:

"Orduyla hiçbir alakamiz yok. Asker Sudan halkinin askeri, liderlerin degil. Burasi Cumhurbaskanligi Sarayi'nin önü. Sudan'in sembol yerlerinden biri. Buraya asker için gelmedik."

Bu ayin basinda iktidar koalisyonu Özgürlük ve Degisim Güçleri Ittifaki'ndan ayrilan bir grup siyasi parti ve silahli hareket, mevcut hükümetin ülkenin tamamindaki gruplari temsil etmedigi iddiasiyla geçis dönemini yönetmek için Misak-i Vatani adli olusum baslatmisti.

Yeni olusum, iktidardaki koalisyonun genisletilmesi ve mevcut hükümetin istifasini talep ediyordu.

Misak-i Vatani koalisyonunun çagrisi üzerine 16 Ekim'de Cumhurbaskanligi önünde toplanan çok sayida kisi, yeni hükümet kurulana dek süresiz eylem baslattiklarini açiklamisti.

Kaynak: AA