Türk Ve Arap Medya Kuruluşu Temsilcileri Bir Araya Geldi

İstanbul'da düzenlenen toplantıda Türk ve Arap medya kuruluşları arasındaki iş birliği imkânları ele alındı.

Arap Medya Birliği, İstanbul'da bulunan Arap ve Türk medya kuruluşu temsilcilerine ilişkileri güçlendirme çağrısında bulundu.

Türkiye'de faaliyet gösteren Arap medya kuruluşlarının birçoğunu çatısı altında bulunduran birlik, Türk ve Arap medya kuruluşu temsilcilerini "aktif iş birliğini artırma" amacıyla İstanbul'da bir araya getirdi.

Küçükçekmece'deki bir otelde düzenlenen toplantıya Türk medya kuruluşlarından, Anadolu Ajansı , TRT, TRT Arapça, TRT WORLD, Sabah gazetesi, Daily Sabah, A Haber, A News, Habertürk gazetesi, Yeni Şafak gazetesi ve Albayrak Medya Dijital temsilcileri, Arap dünyasından ise Al Sharq Forum, Kanal 9, Er-Rafideyn, Mukemmilin, Eş-Şark Tv, Vatan Tv, El-Vay El Arabi, Belkıs Tv, Misk Radyo, Cisr Tv, Haleb Tv ve Libya Ahrar temsilcileri katıldı.

İki oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantıda, iş birliği imkânları ve karşılıklı öneriler görüşüldü, ilişkileri geliştirme çağrısı yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Arap Medya Birliği Başkanı Halid Mansur, Türkiye'de Arapça yayın yapan birçok kanal ve medya kuruluşu bulunduğunu belirterek, bu kuruluşların Türkiye'yi tercih etmesinde "ortak vizyon"un önemli bir etken olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Arap dünyasına ve Arap medyasına verdiği önemin de bunda büyük payı olduğunu ifade eden Mansur, sunulan öneri ve fikirlerin hayata geçirilmesi konusunda sürekliliğin önemine işaret etti.

- "Medya ile ilgili ortak eğitim programları yapılmalı"

AA Dünya Dilleri Yayın Yönetmeni Mehmet Öztürk de konuşmasında, bu tür toplantıları önemli bulduğunu ve periyodik olarak sürekli yapılması gerektiğini ifade etti.

Öztürk, "Bu tür toplantılar önceden hayal dahi edilemiyordu. Bu platform tüm Arap dünyasına teşmil edilecek şekilde genişletilmeli. Türkiye'de geniş bir Arap insan kaynağı oluştu. Bundan istifade etmek lazım. Ayrıca, medya ile ilgili ortak eğitim programları yapılması gerekiyor. Bu programlar gazetecileri yetiştirme amaçlı olmalı. İki tarafın birbirlerini daha iyi tanıyabilmesi için Araplara Türkiye ile ilgili oryantasyon, Türk gazetecilere de Arap dünyasıyla ilgili oryantasyon verilmelidir." dedi.

TRT Arapça Genel Yayın Yönetmeni Resul Serdar Ataş ise toplantının Arap-Türk medyası arasında iletişim kanallarını açmayı hedeflediğini belirterek, yıllık zirveler gerçekleştirme konusunda bu ve benzeri toplantıların zemin teşkil edeceğini dile getirdi. Ataş, bu bağlamda TRT Arapça'nın takip ve icra komisyonu oluşturulması konusunda gerekli desteği sağlayacağının altını çizdi.

- "Arap ve Türk toplumları iletişim sıkıntısı çekiyor"

Eş-Şark televizyonu sahibi Eymen Nur, medyanın sosyal rolüne dikkati çekerek, "Arap ve Türk toplumları coğrafi yakınlıklarına rağmen iletişim sıkıntısı çekiyor. Taraflar arasında diyalog kuracak kanallar da az." ifadelerini kullandı.

Rafideyn TV müdürü Muhammed el Jumili ise iki taraf arasında iş birliğini geliştirmek adına birçok fırsat bulunduğunu ve alınan kararların pratiğe yansıtılması gerektiğini vurguladı.

Cisr televizyonu müdürü Mecid Süleyani, "ortak medya operasyon odası" veya "ortak medya koordinasyon merkezi" oluşturma teklifinde bulundu.

A Haber ve A News temsilcisi Orhan Sali de Arap ve Türk medya kurumları arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı yapılması gerektiğini ifade etti.

- "Türkiye bölgede yükselen bir lider güç ve özgün bir role sahip"

Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan, "Bu toplantıdan çıkması gereken sonuçlardan biri şu olmalı: Türkiye bölgede yükselen bir lider güç ve özgün bir role sahip. Arap dünyasının güçlenmesi Türkiye lehine, Türkiye'nin güçlenmesi Arap dünyasının lehine olur. Bu bakımdan bizim bir arada bulunmamızın bir fırsat olduğunu bilmemiz gerek." diye konuştu.

Habertürk gazetesinden Nagihan Alçı ise "Uzun süredir birlikte yaşıyoruz. Ne yazık ki karşılıklı olarak birbirimizi az tanıyoruz. Aramızdaki diyalog kanalları yeterince açık değil." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA