Emre Kongar Açıklaması 'Türkiye'de Son İki Darbe 27 Mayıs'a Karşı Yapılmıştır'

Beylikdüzü’nde 3’üncü Barış ve Sevgi Buluşmaları kapsamında düzenlenen Çardak Altı Söyleşileri’ne konuk olan Türk Toplum Bilimci Prof. Emre Kongar, Türkiye’de demokrasi ve darbeler tarihini anlattı. Kongar, "Türkiye’de eğer 3 büyük askeri darbe söz konusu ise son ikisi 27 Mayıs’a karşı yapılmıştır" dedi.

Beylikdüzü Belediyesi bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Barış ve Sevgi Buluşmalarında ünlü isimleri Çardak Altı Söyleşileri’ne konuk ederken, ünlü sanatçıları da hayranlarıyla buluşturuyor. Ünlü Sunucu Özge Uzun moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşilerin konuğu Türk Toplum Bilimci Prof. Emre Kongar oldu. Türkiye’de demokrasi ve darbeler tarihi konusunun ele alındığı söyleşiye Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye’de bütün darbelerin aynı görüldüğüne dikkat çeken Kongar, "Türkiye’de darbeler başlığı altında bütün darbeler aynı görülür. Hiçbir ilgisi yok. 27 Mayıs gerçek bir ihtilaldir. Genelkurmaya filan karşı yapılmıştır. Tam bir cinayet işlenmiştir 3 tane politikacıyı asarak ama 61 Anayasası ile de Türkiye’ye çağ atlatmıştır. Fakat Amerika ve Türkiye’nin geleneksel siyaseti bu sosyal demokrat özgürlükçü anayasadan rahatsız olmuştur. 12 Mart ve 12 Eylül’de, 27 Mayıs’a karşı darbe yapıp, 27 Mayıs anayasasını 12 Mart’ta tıraş etmiş, 12 Eylül’de tamamen yok etmişlerdir. Türkiye’de eğer 3 büyük askeri darbe söz konusu ise son ikisi 27 Mayıs’a karşı yapılmıştır. Ve 1950’den çok partili düzene kadar 60 yıl, 70 yıl gelmiştir. Bu dönemin yüzde 90’ı ya askeri darbeler, ya sağ iktidar tarafından yönetilmiştir” diye konuştu.

Konuşmasında Türkiye’nin mevcut anayasasından da bahseden Kongar, "Anayasamızda bugün ’Türkiye demokratik laik ve sosyal bir hukuk devletidir’ diyor. Ben bunu defaatle söyledim. Ne hukuk devletidir, ne sosyaldir, ne laiktir, ne demokrattır. Bunun için savaşacağız" ifadelerini kullandı.

Program sonunda Başkan İmamoğlu, günün anısına Kongar’a plaket ve çiçek takdiminde bulundu. Söyleşinin ardından Emre Kongar kitaplarını okurları için imzaladı.

Gecede ünlü sanatçı Fettah Can da sahne alarak, sevilen şarkılarını seslendirdi.
Kaynak: İHA