Demokratik Kongo'da Sağanak Yağışlar

Ülkede ekim ayından bu yana devam eden sağanak yağışların yol açtığı toprak kaymaları, 550 binden fazla kişinin evsiz kalmasına neden oldu.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde sağanak yağışların 550 binden fazla kişiyi evsiz bıraktığı bildirildi.

BM İstikrar Misyonu (MONUSCO) sözcülerinden Sylvestre Ntumba, düzenlediği basın toplantısında, ekim ayından bu yana ülkede devam eden sağanak yağışların toprak kaymalarına neden olduğunu, zarar gören veya yıkılan ev sayısının 65 bine ulaştığını ve 550 binden fazla kişinin evsiz kaldığını açıkladı.

Ntumba, yaklaşık 5 bin hektarlık tarım alanına zarar veren yağışların, binlerce ihtiyaç sahibine yardım ulaştırılmasına da engel olduğunu belirtti.

Öte yandan yerel yetkililer, ülkenin doğusunda meydana gelen toprak kaymalarında yaşamını yitirenlerin sayısının 50'ye yükseldiğini duyurdu. Hükümetten daha önce yapılan açıklamada, 30 kişinin öldüğü ifade edilmişti.

Meteoroloji uzmanları ise genellikle 3 ay süren sağanak yağışların El Nino fırtınasının etkisiyle devam edebileceği uyarısında bulundu.

NASA yetkilileri aralık ayında, 2016'da El Nino'nun etkisinin, küresel sıcaklığın rekor düzeye ulaştığı 1997-1998 dönemindeki El Nino kadar şiddetli olabileceğine dikkat çekmişti.

Bilim adamları, şu anda yaşanan El Nino'nun, 1997-1998'deki ile 'çarpıcı benzerlik' gösterdiğini, kuzey yarım kürede meydana gelen sellerin ve alışılmışın dışındaki hava sıcaklıklarının El Nino ile bağlantısı olduğunu kaydetmişti.

Büyük Okyanus'ta suların ısınmasına neden olan El Nino, yarattığı ısıtıcı etki nedeniyle kasırgalara, şiddetli yağışlara, su baskınlarına, kuraklıklara, yangınlara ve tarım ürünlerinde kayıplara yol açıyor. Dünya Meteoroloji Örgütü, 2016 yılı başında Büyük Okyanus'ta deniz yüzeyi sıcaklığının ortalamanın iki derece üzerine çıkabileceğini ve El Nino'nun son 50 yılın en güçlülerinden biri olabileceğini açıklamıştı.
Kaynak: AA