Gölden Aldığı Kille Cilt Bakımı Yapıyor

Burdur'un Karamanlı ilçesindeki bir erkek kuaförü, Yeşilova ilçesinde tektonik bir çukurun üzerine yerleşmiş kapalı havza içerisinde bulunan Salda Gölü kıyısından aldığı kille, müşterilerinin yüzüne maske uyguluyor

Karamanlı ilçesindeki bir erkek kuaförü, Yeşilova ilçesinde tektonik bir çukurun üzerine yerleşmiş kapalı havza içerisinde bulunan Salda Gölü kıyısından aldığı kille, müşterilerine cilt bakımı yapıyor.

Yeşilova ilçesinde kuaförlük yapan Süleyman Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölge halkının cilt bakımı ve tedavisi konusunda, yüzyıllardır Salda Gölü'ndeki killi topraktan fayda gördüğünü anlattığını aktardı.

Salda Gölü'ndeki kilin en çok sivilce, siyah nokta, akne ve sedef hastalıklarına iyi geldiğini ve cilt temizliğinde etkili olduğunu belirten  Bektaş, şöyle konuştu:

"Göl kıyısından aldığımız kille müşterilerimize maske uyguluyoruz. Müşterilerimiz daha çok sivilce şikayetiyle geliyorlar. Gençlerdeki sivilce ve siyah noktalarının kuruduğunu, ciltlerinin daha düzgün hale gelerek, güzelleştiğine şahit olduk. İlçemizdeki Salda Gölü gibi bir değer var. Bunun bilinmesini istiyoruz."

Bektaş, göldeki kile herhangi bir kimyasal madde karışmadığı için herkese önerdiklerini ifade etti.

- Araştırılması isteniyor

Yeşilova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erhan Sönmez ise Salda Gölü'nden elde edilen kilin uzun zamandır cilt bakımında kullanıldığını anlattı.

Gölün magnezyum ve çeşitli mineraller içerdiği için kilde de antioksidan madde olarak etki gösterdiğini dile getiren Sönmez, "Kil maskesinin sivilce ve sedef hastalıklarına iyi geldiği, atalarımızın elde ettiği tecrübe ile bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Akne ve sivilce tedavisi ile cilt bakımında, tabaka halinde cilde sürülmesiyle rahatsızları yok etmektedir" dedi.

Sönmez, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin (MAKÜ) konuyla ilgili detaylı bir araştırma başlatmasını ve kilin hangi hastalıklara iyi geldiğinin tespit edilmesini istediklerini bildirdi.

Yeşilova ilçesinde yaşayan maden mühendisi Erkan Sonbay da cildinde sivilce ve akne rahatsızlığı bulunması nedeniyle kil tedavisine başladığını dile getirdi.

Sonbay, maskeyi düzenli kullanmaya başlamasıyla, içerisinde magnezyum mineralleri bulunan kil sayesinde cildinde önemli oranda iyileşme olduğunu belirtti.

- Salda Gölü

Yeşilova ilçesinde, 6 bin 800 metre eninde, 9 bin 86 metre uzunluğunda tektonik bir çukurun üzerine yerleşmiş kapalı bir havza içerisinde yer alan Salda Gölü, çevresinde 61 familyaya ait 301 sucul ve karasal bitki türü ile eşsiz bir güzelliğe sahip.  Yaklaşık 185 metre derinliğe sahip göl, beyaz kumsalı ve berrak yapısıyla da ilgi çekiyor.

Kaya yapısı ve beyaz kumsalı dolayısıyla Mars gezegeniyle benzerlik gösterdiği belirtilen göl, sodalı suyu ve magnezyum yönünden zengin kil yapısıyla cilt rahatsızlıkları ve bakımında şifalı olduğuna inanılıyor.
Kaynak: AA