İzmit Körfezi'nde Kirlilik Yok

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ile TÜBİTAK MAM ekipleri, ayrıntılı deney ve inceleme yapmak üzere İzmit Körfezi’nden numune aldı. Alınan numunelerde, sudaki oksijen çözünürlüğünde herhangi bir anormallik olmadığı tespit edildi.

İzmit Körfezi'nde Kirlilik Yok
Körfezin dip kısımlarında 1-3 Kasım tarihleri arasında yaşanan dip akıntısı ve dip suyunun soğuması nedeniyle deniz canlılarında şoklanma meydana gelmişti. İzmit Körfezi’nde meydana gelen olayın kamuoyunda cereyan ettiği gibi kirlilikten kaynaklanmadığı, deniz suyunda yapılan oksijen oranı ölçümleriyle de ortaya çıkmıştı.

AKDENİZ VE KARADENİZ SUYU

Konuyla ilgili Büyükşehir Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, "İzmit Körfezi iki tabakalı olarak; alt tabaka Akdeniz ve üst tabaka Karadeniz su kolonundan oluşmaktadır. Son birkaç günlük süreçte özellikle İzmit Körfezi’nde İzmit Marina Bölgesi, Başiskele sahili ve Değirmendere sahilinde dip canlılarının şok yaşaması nedeni ile dengelerini kaybederek deniz yüzeyine çıktığı ve bir kısım deniz canlısının ölerek kıyıya vurduğu birçoğunun ise vatandaşlar tarafından toplandığı gözlemlenmiştir. Söz konusu durum üzerine başkanlığımız ekiplerince bölgede yapılan çok yönlü incelemelerde; deniz suyu seviyesinin 1 metre kadar çekildiği gözlemlenmiş, deniz suyu kolonunda yapılan inceleme ve ölçümlerde ise dip suyunun soğuduğu ve tuzluluğun arttığı anlaşılmıştır. Bununla birlikte, bu durumun çevre kirliliğinden kaynaklanmadığı ve sudaki oksijen çözünürlüğünde herhangi bir anormallik olmadığı tespit edilmiştir" denildi.

TÜBİTAK MAM: “KİRLİLİK YOK”

Yapılan açıklamada en son 17-18 Kasım 2013 tarihlerinde de havanın soğuması ve suların 1 metre kadar aşağı çekilmesi sonucu özellikle İzmit Marina bölgesinde benzer durum görüldüğü, yine deniz canlılarının denizin üst kısımlarında toplandığı hatırlatıldı. Öte yandan açıklamada büyükşehire bağlı ekipler ile TÜBİTAK MAM yetkilileri tarafından deniz suyundan numune alındığı, numune sonuçlarında herhangi bir kirlilik görülmediği de özellikle vurgulandı.

İSTANBUL BOĞAZI’NDA DA YAŞANDI

Açıklamada, “Ayrıca benzer olay Sinop’ta ve İstanbul Boğazı’nda orkoz akıntısı denilen rüzgar ve soğuk hava etkisi ile alt akıntı ile üst akıntının buluştuğu hallerde 10-12 senede bir yaşanmaktadır. İzmit Körfezi’nde ise 2 ve 3 Kasım tarihlerinde deniz suyunun çekilmesi ve alt kolonda anormal akıntı hareketleri ile dip suyunun ani soğuması ve tuzluluğun artmasına bağlı olarak görülen balık ve dip canlılarındaki şoklanma durumun geçici bir olaydır ve herhangi bir deniz kirliliği ile alakalı bulunmamaktadır. Son olarak Çevre Kontrol Daire Başkanlığı ve TÜBİTAK MAM uzman personelleri ile yapılan Temel Su Kalitesi ölçümleri ve analizleri dikkate alındığında deniz ortamının normalleştiği gözlemlenmiştir” ifadelerine yer verildi.

Çevre Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, 5 Kasım Perşembe günü mevcut durumun tespiti amacıyla TÜBİTAK MAM’dan uzman personelle Temel Su Kalitesi parametreleri olan seki disk, tuzluluk, çözünmüş oksijen, ph, sıcaklık, TDS ve CND parametrelerinin yüzey, 3 metre, 5 metre ve 9 metredeki ölçümlerini gerçekleştirdi. Sudan ve sedimandan alınan numuneler TÜBİTAK MAM laboratuvarında incelendikten sonra ayrıntılı bir rapor hazırlanacak.
Kaynak: İHA