343 Hastanın Dişi Evinde Tedavi Edildi

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi (ADSM), evde ağız ve diş sağlığı hizmetleri kapsamında 343 hasta evinde tedavi edildi.

343 Hastanın Dişi Evinde Tedavi Edildi

Sakarya Nehirkent’te hizmet veren ADSM, çevre illerin de ilgi odağı haline geldi. 2014 yılı itibariyle 211 bin 230 hastanın muayene edildiği merkezde İzmit, Düzce, Bolu ve Bilecek’ten randevu alan hastalar da muayene oldu. Merkez, uyguladığı diş tedavilerinin yanı sıra evde ağız ve diş sağlığı hizmetleri ve engelli vatandaşların genel anestezi uygulanarak yapılan tedavileriyle de ağız ve diş sağlığı hizmetlerine katkı sağlamaya devam ediyor.

2011 yılında diş muayeneleri ve diş çekimleriyle başlayan daha sonra ise geliştirilerek evlerde adeta mobil muayenehaneye dönüştürülen sistemle, ağız ve diş sağlığı eğitimlerinin yanı sıra diş protezi uygulaması, daha önce yapılmış protezlerin bakımının ve onarımının yapılması, protez vuruğunun alınması, düşmüş kron köprü simantasyonu, diş ve diş eti enfeksiyonları için medikal uygulamalar gibi birçok hizmeti vatandaşlara evlerinde sunuyor. Faaliyete geçtiği günden bu yana evlere gidilerek 343 hastaya ulaşan ADSM, son yıllarda teknolojik imkanların arttırılması ve bu alana yoğunlaşılmasıyla 2014 yılında 165 hastayı evinde tedavi etti.

Özellikle hasta ve yaşlı vatandaşların büyük memnuniyet duyduğu tedavi hizmetlerine zaman zaman başhekim ve başhekim yardımcısı da katılarak destek oluyor. Bir diş hekimi, bir diş teknisyeni ve bir diş klinik yardımcısından oluşan ekip daha önceden randevu alan hastalara mesai saati içerisinde ulaşarak tedavi ve bakımlarını gerçekleştiriyorlar. Evde ağız ve diş sağlığı hizmetlerinden faydalanmak isteyen vatandaşların Koordinasyon Merkezi 444 3 833 numaralı telefondan veya Evde Sağlık Hizmeti başvuru formu ile yazılı olarak başvuru yapmaları gerekiyor.

Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Merkez, özellikle fiziksel ve zihinsel engelli vatandaşların ağız ve diş tedavilerinde yaşanılan sorunları azaltmaya yönelik planlamalar yaparak ameliyathane ortamında genel anestezi uygulamasıyla da tedavi gerçekleştiriyor. 2014 yılında 76 hasta genel anestezi altında tedavi edildi. Engelli olduklarına dair kimlikleri ile ağız diş sağlığı merkezine başvuran hasta ve yakınları, sıra beklemeden ve randevu almalarına gerek kalmadan, görevlendirilmiş personel tarafından karşılanıp, kayıtları yapıldıktan sonra, muayene ve tetkikleri yapılıp, dosyaları hazırlanıyor. Daha sonra ilgili personel tarafından randevuları planlanan hastaların ameliyathane ortamında ağız ve diş tedavileri gerçekleştirilerek, gözlemlerinin ardından taburcu ediliyor.
Kaynak: İHA