Üzüm Kurutmada Güneş Enerjisi Yöntemi Umut Veriyor

Sarıgöl’de üzüm üreticileri Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşler tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanan güneş enerjisi ve biokütle ile üzüm kurutma yönteminde olumlu sonuçlar alındı.

Üzüm Kurutmada Güneş Enerjisi Yöntemi Umut Veriyor

Sarıgöl’de üzüm üreticisi olan Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşler, Türkiye’de ilk kez güneş enerjisi ve biokütle sistemiyle üzüm kurutma tesisi kurarak bir ilke imza attılar. Yeni yöntemle ilgili bilgi veren Ali İhsan Ülgen, ’’Sarıgöl’de üzümler özellikle Eylül ve Ekim aylarında kurutulmaya başlıyor. Bu ayların yağışlı geçmesi sebebiyle Aralık ayının sonlarına kadar sergide kurutmaya bırakılan üzümlerin kalitesi düşmektedir. Biz de ilçemizde bir ilki gerçekleştirmek istedik. Güneş enerjisi ve biokütle ile sultaniye üzümlerimizi güneş enerjisi ve biokütle ile kurutma yöntemi için tesis kurduk. Uygulama şu an deneme aşamasında. Tesislerimizde faal olan 5 tonluk kabine konan üzümler 36 saat gibi bir zamanda kurudu. Normalde açık havada güneş altında üümlerin kuruması 10 günü buluyor’’ dedi.

Aktif Güneş Enerjisi ile Kurutma Sistemi (AGES) Proje Yürütme Sorumlusu Ahmet Gözlükaya, incir ve tütün için Ege çiftçisinin daha ekonomik kurutma sağlama amacıyla geliştirildiğini belirterek, ’’Üzüm, incir ve tütünler 150 yıldır açık havada kurulan sergilerde kurutulmaktaydı. Bundan böyle üzüm, incir ve tütünler daha sağlıklı olarak güneş enerjisi ve biokütle ile kurutulacak. Kuru üzümde, incirde ve tütünde kalıntı olmayacak.’’ dedi.

ÜZÜMLER 65-70 DERECEDE KURUTULUYOR.

Gözlükaya, sistemin teknik çalışmasını da şöyle anlattı: ’’Sistem, gündüz güneş enerjisi panellerimizin verdiği 65-70 derece sıcaklıkla çalışıyor. Gece veya güneşsiz havalarda biokütle sisteminin devreye girmesiyle yine 65-70 derece ısıyla üzümlerimizi son denemede 36 saatte kuruttuk. Bu işlem öncesi üzümler önce suyla yıkanıyor, ardından meşe külü ve zeytinyağı karımı ile tekrar yıkanarak kasalarla güneş enerjisi ile ısınmakta olan panellerde istif ediliyor. Meşe külü bir yerde potasyum yerine kullanılmakta olup kalıntı vermiyor."
Kaynak: İHA