Marmaris'in 'Kara Lekesi' Kalmadı

Marmaris, alınan önlemler ve sürdürülen etkin ağaçlandırma çalışmaları sayesinde yeşil varlığını korumaya devam ediyor.

Yüzölçümünün yüzde 80'inden fazlasını ormanların oluşturduğu Marmaris'te orman yangınlarıyla etkin bir mücadele yapılıyor. İlçede yanan alanlar, kısa sürede yeniden yeşillendiriliyor.
Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte, ilçede görev yapan basın mensupları yangın söndürme helikopteriyle gezdirilerek, geçmiş yıllarda yanan alanlarda yapılan ağaçlandırma çalışmaları gösterildi. Helikopter turunda, yangınlardan sonra ormanlık alanlarda ortaya çıkan "kara lekelerin" büyük ölçüde kapandığı görüldü.

Tur sırasında helikopterin "bambi" adı verilen su aldığı hazne için tasarlanan yeni aparatın da denemesi yapıldı. Bu aparat sayesinde helikopterin daha kısa sürede su alımını gerçekleştirdiği bildirildi.

- Bu yıl 3,5 hektar yandı
Marmaris Orman İşletme Müdürü Hakan Zeybek, gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçenin sahip olduğu doğal güzelliğin korunması için verilen mücadelenin basın mensupları aracılığıyla vatandaşlara gösterilmesi için etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Yanan alanlarda aynı yıl ağaçlandırma çalışmalarına başladıklarını vurgulayan Zeybek, bu konuda kimsenin endişesinin olmaması gerektiğini dile getirdi.
Yangın mevsiminin tam ortasında olunduğuna işaret eden Zeybek, sıcak esen kuzey rüzgarlarının başladığı ve nem oranının düştüğü bu günlerin orman yangınları açısından çok tehlikeli olduğunu kaydetti.

Zeybek, şöyle konuştu:
"Yangınlara erken müdahale kadar, erken ihbar da çok önemli. Halkımızdan ormanlık alanlarda en ufak bir duman dahi görseler vakit kaybetmeden Alo 177'yi aramalarını rica ediyoruz. Bu yıl şu ana kadar yapılan erken müdahaleler sayesinde çok büyük bir orman yangını yaşamadık. Bölgemizde bu yıl çıkan 12 orman yangınında yaklaşık 3,5 hektar ormanlık alan zarar gördü."
- Büyük yangınlar yaşandı
Datça ilçesini de kapsayan Marmaris Orman İşletme Müdürlüğünün bünyesinde bir helikopter, 10 arazöz, 5 su tankeri, 6 erken müdahale aracı (Ranger), birer dozer, kepçe ve treyler bulunuyor, 210 orman işçisi görev yapıyor.
Marmaris, bugüne kadar Türkiye tarihinin en büyük yangınları arasında kaydedilen 3 büyük yangın yaşadı. 23 Mart 1979'da Çetibeli köyünde, çıkış sebebi belirlenemeyen yangında 13 bin 260 hektar orman yanmıştı. Yine Çetibeli köyünde 27 Temmuz 1996'da ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıkan ve beş gün sonra kontrol altına alınabilen yangında ise toplam 7 bin hektar alan kül olmuş, aynı bölgede 2002 yılının Ağustos ayında çıkan bir başka yangında ise yaklaşık bin 250 hektar orman zarar görmüştü.
Kaynak: AA