Azerbaycan’ın Merhum Lideri Haydar Aliyev Kars’ta Anıldı

Azerbaycan’ın Merhum Milli Lideri Haydar Aliyev’in 91’inci doğum günü, Kars’ta da kutlandı.

Azerbaycan’ın Merhum Lideri Haydar Aliyev Kars’ta Anıldı

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen doğum günü etkinliği nedeniyle Haydar Aliyev’in Erzurum Caddesi üzerinde bulunan büstüne, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov ve Karslılar tarafından karanfiller bırakıldı.

Anma etkinlilerinde, Kafkas Üniversitesi tarafından “Uluslararası, Tarih boyunca Türk İdaresinde Ermeniler” adlı sempozyumuna, Azerbaycan ve Nahçıvan’da bulunan çeşitli üniversitelerden panelist olarak katılan öğretim üyeleri de hazır bulundu.

Aliyev’in büstüne karanfiller bıraktıktan sonra kısa süreli saygı duruşunda bulunan Başkonsolos Süleymanov ve beraberindekiler, daha sonra Kafkas Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde bulunan Haydar Aliyev Eğitim Merkezi’ne geçti.

Eğitim Merkezinde bir süre incelemelerde bulunan katılımcılar, merkez hakkında Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov ve Kafkas Üniversitesi Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacali Necefoğlu’dan bilgiler aldılar.

Katılımcılar burada Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu tarafından merkeze hediye edilen kitapları incelendiler.

Başkonsolos Süleymanov buradaki programın ardından Azerbaycan ve Nahçıvan’dan gelen öğretim üyelerini, Konsoloslukta kabul ederek bir süre sohbet etti.

Süleymanov gazetecilere yaptığı açıklamada ise Azerbaycan’ın Merhum Milli Lideri Haydar Aliyev’i 91’inci doğum gününü Kars’ta da Karslılar ile birlikte kutlamaktan dolayı gurur duyduklarını söyledi.

Aliyev’in Türk Dünyasının son dönemlerde yetiştirdiği büyük devlet adamlarından biri olduğunu da kaydeden Başkonsolos Süleymanov, “Bildiğiniz gibi Azerbaycan halkının umumi milli lideri Haydar Aliyev, Dünyada ve Türk Dünyasında geniş çaplı tanınan bir liderdi. Diyebiliriz ki Haydar Aliyev, Türk milletleri içerisinden son zamanlarda çıkmış olan büyük liderlerden biridir. Aliyev, Sovyetler Birliği zamanında, ilk kez bir Türk ve Müslüman evladı olarak en yüksek görevlerde bulundu. Bizim içinde büyük bir şeref olarak, Azerbaycan halkı büyük bir lider yetiştirmiştir. Haydar Aliyev’in doğum gününü, Kars’ta Karslılar ile birlikte kutlamaktan dolayı da şeref duymaktayız. Aliyev Kars’ta ta çok iyi tanınan, sevilen bir lider olduğu gibi Başkanlığı döneminde de Kars’a gelmişti. Kafkas Üniversitesi de kendisine Fahri Doktora unvanı da vermişti. Haydar Aliyev’in Kars’ta büstü olduğu gibi, adına yaptırılan bir okul da yapıldığı gibi adının verildiği birçok yer adı da vardır. Aliyev, gerçekten büyük lider, siyasetçi ve büyük işleri hayata geçiren bir liderdi. Ruhu şad ve mekanı her daim cennet olsun” dedi.

“ALİYEV, AZERBAYCAN’IN İÇİN KARS’IN ÖNEMİ BİLİYORDU”
Kafkasya ve Orta Asya Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hacali Necefoğlu da konuşmasında, Haydar Aliyev’in 2002 yılında Kars Kafkas Üniversitesinin fahri doktorasını almak üzere Kars’a geldiğini hatırlattı.

Aliyev’in Kars’a çok önem veren bir lider olduğunu belirten Necefoğlu, “Haydar Aliyev, Azerbaycan için Kars’ın ehemmiyetini biliyordu ve onun isteği üzerine Kars’ta Başkonsolosluk açıldı. Bugün inşaatı devam eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu da O’nun eseridir. Seneye inşallah bizim ilişkilerimiz daha iyi olacak. Üniversitemizde Haydar Aliyev Fonu katkılarıyla Eğitim Merkezi faaliyet gösteriyor. Bu sene Azerbaycan Türkçesi ve Edebiyatı Yüksek Lisans öğrencileri alınacak. Bu merkez Azerbaycan’ın da kültür merkezi oldu. Bugün Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosluğu merkezimizi yeni kitaplarla, dergilerle zenginleştirdi. Bu materyaller Azerbaycan kültürünün öğrenilmesinde, Azerbaycan edebiyatı ve tarihinde, üniversitemize çok yararlı olacaktır. Azerbaycan Kars Başkonsolosluğumuza bundan dolayı da çok teşekkür ediyoruz.”diye konuştu
Kaynak: İHA