'Kompozit Lamine Veneer Tedavisi İle Dişlerin Doğal İşlevi Bozulmuyor”

İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şölen Günal, Kompozit Lamine Veneer tedavisi ile dişlerin doğal işlevinin bozulmadığını söyledi.


İstanbul Aydın Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şölen Günal, estetik ve fonksiyonel problemleri gidermek amacı ile kuron restorasyonlarına alternatif olarak Laminate Veneer tedavisinin geliştirildiğini ifade etti.

Günal, “Diş hekimlerinin hastalarına uyguladıkları işlemlerde asıl amaç; kaybedilen dokuların iadesi, fonksiyon, fonasyon, estetiğin sağlanması, çiğneme sisteminin sağlıklı bir duruma getirilmesi ve yapılan restorasyonun kalan diş yapısını koruyor olmasıdır” şeklinde konuştu.

Lamine Veneerler’in yapılabilecek en konservatif (koruyucu) tedavilerden biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şölen Günal, hastanın kliniğe geldiği seansta ağız içerisinde kompozit dolgu maddesi ile renk, şekil ve pozisyon bozukluklarının düzeltilebileceğini belirtti.

Tek seansta gerçekleştirilmesi ve fiyatının porselen laminatelere göre çok daha uygun olduğundan dolayı tercih edildiğini belirten Prof. Dr. Günal, Kompozit Lamine Veneer tekniğinin hangi durumlarda tercih edileceği gerektiği hakkında bilgi verdi. Genelde diş beyazlatma işleminden yeterli sonuç alınmadığında kullanıldığını söyleyen Günal, “Dişlerin aşırı hassas olması nedeniyle beyazlatma yapılamadığı, ön bölgedeki dişler arasında diastema denilen boşlukların olduğu, hafif ya da orta şiddette çapraşıklığın bulunduğu, kırık ya da aşınmış dişlere restorasyon gerektiği, rengi ve bütünlüğü bozulmuş eski dolguların yer aldığı, diş boyutunun uzatılması istendiği, gülümsendiğinde diş etlerinin çok fazla göründüğü durumlarda Kompozit Lamine Veneer tedavisi uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

Kompozit Lamine Veneer tedavisinin kapanış bozukluğu olan, diş gıcırdatma ve gece dişlerini sıkan, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıkları bulunan, ileri derecede dişeti hastalığı olan kişiler hariç her yaş gurubundan bireylere uygulanabileceğini söyleyen Günal, klinik ve radyolojik muayeneler sonrasında buna karar verileceğini belirtti.

Kompozit Lamine Veneer tedavisinin iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Günal, “6 ayda bir diş hekimine düzenli kontrollerin yaptırılması önerilir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan ve tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir” dedi

Kompozit Lamine Veneer tedavisinin birçok avantajı olduğunu söyleyen Dr. Şölen Günal, “Aşınma, aşırı çürük, kırık, koyu renkli dişlerinizden veya yapısal anomalilerden dolay, kendinizden emin bir şekilde gülümseyemediğiniz durumlarda tedavi ve laboratuvar aşamasına gerek duyulmaksızın tek seansta gerçekleştirilebilen tedavi şeklidir. Bir dişin şekillendirilmesi için 15-20 dakika yeterlidir. Yeni dişlerinize uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve yüksek sesle okumak tavsiye edilir” diye konuştu

Kaynak: İHA