Kbü’de Vı. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı Başladı

KARDEMİR A.Ş’nin desteği ile Karabük Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü tarafından 18-20 Eylül 2013 tarihleri arasında düzenlenen ‘VI. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı’ KBÜ’nün ev sahipliğinde başladı.

Kbü’de Vı. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı Başladı
KBÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılış seremonisine Karabük Valisi İzzettin Küçük, Rektör Prof. Dr. Burhanettin Uysal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Fadıl Demirel, Üniversite Dekanları, Akademisyenleri, Daire Başkaları, çok sayıda bilim adamı ve öğrenciler katıldı.

4 farklı ülkeden 33 farklı üniversitenin 50’yi aşkın yerli ve yabancı Nükleer Fizik Uzmanı’nın katıldığı çalıştayda bir konuşma yapan KBÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Uluer, “Bugün kongremizin gerçekleşmesinde bizlere destek olan KARDEMİR A.Ş’ye çok teşekkür ediyorum. Bizlere destek olmaları için kendileriyle konuşmaya gittiğimde ‘Siz demirin dışıyla biz ise demirin içiyle ilgileniyoruz. Bir demirin çekirdeğinde herhangi bir değişim olduğunda dışı da yani demirde bundan etkilenecektir.’ dedim. Büyük yıldızların patlamasıyla demir oluşuyor. Bunlar yanıyor basınçla beraber demir oluyor. Demir dünyada oluşmaz çünkü dünyanın durumu buna müsait değildir. Demir uzaydan dünyaya gelir. Nükleer Astrofizik gelişimleri son derece önemli bir olaydır ve yakından takip etmemiz gerekmektedir. Kâinatın oluşumu esnasında ne kadar oksijen, ne kadar hidrojen, ne kadar alüminyum olacağı belirlenmiştir. Bu oranlar ne bir fazladır ne de bir eksik. Dünyada hızla değişen ve gelişen baş döndürücü bir bilim vardır. Türk milleti olarak üzerimize düşen ne ise onu azimle ve özveriyle gerçekleştirmeliyiz. Herkes kendi konusu neyse onun en üst seviyesine çıkana kadar çalışmalı. Bunun için hepimiz çok çalışmalıyız. Bilim; bizim yitik malımızdır nerede bulursak almalıyız” dedi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal, “ Karabük Üniversitesi 2007 yılında kuruldu ve 6. yaşımızdayız. Ama bugün 12 fakültesi ve 31 bin öğrencisi ile dünyada kendisinden söz ettiren bir üniversite konuma gelmiştir. Bu toplantılarımızın daim olmasını, birlikte daha büyük projelere imza atma arzusunu taşıdığımızı bir kez daha belirtmek istiyorum. Karabük şehrini diğer şehirlerden ayıran en büyük özelliğin bizim burada yaptığımız her şeyi halkıyla, siyasetçisiyle, iş adamlarıyla, mülkü amirleriyle birlikte yapmış olmamızdan kaynaklandığını düşünüyorum. Bugün ki bilimsel çalıştayımızın gerçekleştirmesinde, Valimizin, Belediyelerimizin, KARDEMİR A.Ş’nin, değerli akademisyenlerimizin, yöneticilerimizin hepimizin katkısı vardır. Ben hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyor, başarılı bir çalıştay olmasını temenni ediyorum” dedi.

2012-2013 yılını 22 bin öğrenciyle çok güzlü bir şekilde kapatan Karabük Üniversitesi 2013-2014 eğitim öğretim yılına 31 bin öğrenci ile yine çok güçlü bir şekilde başlamış olduğunu anlatan Karabük Valisi İzzettin Küçük ise, “ Karabük Üniversitesi olarak sadece sayı olarak güçlü değil, nitelik olarak da çok güçlüyüz. Nükleer fizik bizim için çok önemli. Bildiğimiz gibi Türkiye uluslararası ticarette sürekli açık veriyor. Bu açığın en önemli nedeni enerji. Enerjiye verdiğimiz parayı çıkardığımız zaman enerji ve ithalat aynı hatta ihracat daha fazla olacaktır. Ama biz yaklaşık 65 milyar dolar enerjiye para veriyoruz. Bunun içinde doğal gaz var petrol var. Bütün çabalarımıza rağmen bu açığı kapatamıyoruz. Bu şekilde devam etmemiz çok zor bunun için bizim enerjiye ihtiyacımız var. Dış ülkelere baktığımız zaman enerjilerinin çoğunu nükleer enerji ile karşılıyorlar. Biz doğal enerji kaynakları çok olan bir ülke değiliz. Güzel ve yaşanabilir hayat işitiyorsak bu enerji ile olur” dedi.

‘VI. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı’ açılış konuşmalarının ardından verilen aradan sonra oturumlarla devam etti.

Azerbaycan’ın The National Aviation Academy’ de Öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ali Ekber Kuliev’in Moderatörlüğünü yürüttüğü oturumda ilk olarak Pakistan’ın Ghulam Ishaq Khan Instıtute of Eng. Sciences& Technology’de görev yapan Prof. Dr. Jameel-Un Nabi sunumlarını yaptı. Teorik Nükleer astrofizik çalışmaları hakkında bilgiler veren yapan Prof. Dr. Jameel-Un Nabi sunumlarında özellikle demir bölgesinde yer alan izotopların Gamow- Teller güç dağılımlarından bahsederken teorik nükleer fizik çalışan bilim insanları için zayıf etkileşme teorisinin nükleer yapının anlaşılmasındaki önemini vurguladı. İkinci konuşmacı olan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Boztosun ise ülkemizde ilk defa Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan fotonükleer reaksiyon testi hakkında bilgiler verdi. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim üyesi Erdal Dikmen sunumlarında, SD kabuk değerlik nükleonlar için Ab İnitio etkili etkileşimler, mikroskobik nükleer struture kuramı, hiçbir çekirdek kabuk modeli, standart kabuk modeli, etkili ınteraetion, bir alt uzay içine çok cisim, Hamiltonıon projeksiyon, değerlik küme apprıximation, iki vücut değerlik küme apprıximation konuları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sinop Üniversitesi Öğretim üyesi Tuncay Bayram sunumlarında; Rmf modeli kullanılarak kapalı kabuk çekirdeklerin even-even izotop zinciri için spin-yörünge ortaklar arasında enerji bölme üzerine gerçekleştirilen bir çalışmadan bahsetti. Cumhuriyet Üniversitesi Öğretim üyesi Serkan Akkoyun ‘Yapay nötr ağları kullanarak geçiş olasılığı olan çekirdeklerin geçiş tahmini’ konusuna değindi. Son olarak da Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi A. Engin Çalık sunumlarında ‘Nükleer Bozunma Denkleminin farklı Matematiksel Metodlar ile İncelemesi’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi. 6 sunumun yapıldığı ve 24 posterin sergilendiği ‘VI. Uluslararası Nükleer Yapı Özellikleri Çalıştayı’nda 19-20 Eylül 2013 tarihleri arasında da yapılacak 16 sunum ile sona erecektir.
Kaynak: İHA