Kapadokya’da Tarihi Kiliselere Restorasyon

Nevşehir’in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa beldesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belediyeye tahsis edilen kiliselerin onarım çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Kapadokya’da Tarihi Kiliselere Restorasyon
Mustafapaşa Belediye Başkanı Levent Ak, tahsisi belediyeye verilen kiliselerden restorasyonu geçen yıl bitirilen Aios Nicholas kilisesini bu yıl turizm sezonunda yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine açtıklarını, restorasyonu yapılacak 3 kilisenin ise proje çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Türkiye’nin peribacaları ve yeraltı şehirleri ile dünyaya açılan önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’nın en büyük açık hava müzesinin 1 milyon 250 bin metrekarelik alanla belde sınırları içerisinde bulunduğunu ifade eden Ak, “ Mustafapaşa, mübadele öncesi Türklerin ve Rumların bir arada yaşadıkları bir yerdi. Rumlar beldemize Güneşin Şehri anlamına gelen Sinasos adını vermişlerdi. Beldemiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1982 yılında turizm yatırım alanı olarak ilan edilen 1 milyon 250 bin metrekarelik Kapadokya’nın en büyük açık hava müzesini bünyesinde barındırmaktadır. Bu alanda 10 bin yatak kapasiteli otellerin yapımı planlanmaktadır. Bunlardan ilki yapılmaya yakında başlanacaktır. Bölgede 36 kilise, 6 yeraltı şehri, 390 civarında konaklar ile 24 kilometre uzunluğundaki 4 parkurda her yaş insanları kadar doğa spor yapma imkanına sahip yer bulunmaktadır” diye konuştu.

Dünyanın dört tarafından binlerce ziyaretçinin beldelerine geldiğini ifade eden Başkan Ak “ çeşitli ülke insanları akın akın guruplar halinde eski tarihi Türk konaklarını, kiliseleri ve vadilerimizi görmek için geliyor. Bu yıl restorasyonu yapılacak olan Manastır Vadisindeki Aziz Yuhannis Theologos Kilisesi, Beydere Vadisinin üzerindeki Aios Vasilos Kilisesi ile çarşı merkezinde bulunan Aios Konstantinos ve Eleni Kiliselerinin projeleri çizim çalışmaları uzman ekipler tarafından yapılıyor. Projeler büyük titizlikle, doğallığı muhafaza edilecek şekilde biçimlendiriliyor. Proje bitimimde Nevşehir Anıtlar Kurulu’nun onayına sunulacak. Onayın alınmasıyla birlikte süratle restorasyon çalışmalarına geçilecek” dedi.

Kaynak: İHA