Filistin Barış Görüşmeleri

WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, İsrail ve Filistin arasında nihai statü görüşmelerinin yeniden başlaması yönünde taraflar arasında bir anlaşmaya varılmasıyla ilgili, "İki tarafın resmi müzakerecileri, yıllardır ilk kez bu düzeyde bir araya gelme yönünde kamuoyu önünde anlaştı. Bu çok önemli bir ilk adım" dedi.

Psaki, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen cuma günü, İsrail ve Filistinlilerin arasında doğrudan nihai statü müzakerelerinin yeniden başlaması için temel teşkil eden bir anlaşmaya vardıklarını açıkladığını hatırlatarak, "Bakan, çok önemli bir ilk adımı açıkladı.

İki tarafın resmi müzakerecileri, yıllardır ilk kez bu düzeyde bir araya gelme yönünde kamuoyu önünde anlaştı. Temsilciler, önümüzdeki zorlu yolun katedilmeye ve göz korkutucu zorlukların mücadele etmeye değer olduğuna karar verdi" diye konuştu.

Şu anda ileriye dönük adım atılması gayreti içerisinde olduklarını ifade eden Psaki, bu noktaya ulaşılmasında çok fazla çaba, taviz ve fedakarlıkların olduğunu belirtti.

Psaki, bu süreci gizli tutarak, iki tarafı ve çıkarlarını koruyacaklarının sözünü verdiklerini kaydederek, "Bu yönde taahhütte bulunduk. Tartışmaların ve neyin üzerinde mutabakat sağlandığının gerçek detaylarını bilen çok sınırlı sayıda taraf var" ifadesini kullandı.

-"Hala resmileştirilmesi gereken unsurlar var"-

Anlaşmayla ilgili hala resmileştirilmesi gereken unsurların bulunduğunu ifade eden Psaki, sözlerine şöyle devam etti:

"Açık olmak gerekirse taraflar arasında nihai statü görüşmelerinin yeniden başlaması yönünde bir anlaşma var. Cuma gününden bu yana hiçbir şey değişmedi. Çabayı desteklemeyen bazı tarafların ya da kaynakların olacağını biliyoruz. Ama önemli olan, bu çabayı devam ettiriyor olmamız. Her iki tarafın liderleri de bunu takip etmeye devam ediyor. Şunu da söylemeliyim: Birbiriyle çelişen çok fazla haber var. Çelişmelerinin doğası gereği bunların tümü doğru olamaz. Ama taahhüdümüze bağlı kalacağız ve tüm tarafların aynısını yapacağını umuyoruz."

Psaki, her şey plana uygun ilerlerse iki tarafın müzakerecilerinin bu hafta ya da yakın bir tarihte Washington'da buluşması yönündeki planlamaların sürdüğünü belirterek, "Tabii ki hala yapılacak zorlu çalışmalar var. Alınması gereken kararlar var. Ama bu sürecin tümünü kamuoyuna açmamanın, sürecin çıkarına olacağını hissediyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Psaki, "Bu süreçten daha önce de geçtiğimizi, bu süreci ilerletmeye dönük daha önce de girişimler yapıldığını elbette biliyoruz. Ama iki taraf da yüksek bir düzeyde temas kurmaya ve zorlu kararlar vermeye dair niyet ve heves gösterdiler. Bakan Kerry'nin düşüncesi, daha önce de söylediği gibi, bunu yapmak için girişimde bulunmamanın riski, böylesine büyük bir zorluğu üstlenmeye çalışmamanın riski daha kötü. Ancak bunun engebeli bir süreç olacağının tamamen farkındayız" diye konuştu.

-"Washington görüşmesini tarihi henüz belli değil"-

Tarafların Washington'daki görüşmesinin tarihine dair bir soru üzerine Psaki, "son birkaç gündür iki tarafla da temas halinde olduklarını ancak tarih konusunda bir bilgisinin henüz olmadığı" cevabını verdi.

Psaki, bir başka soru üzerine, Bakan Kerry'nin ilk odak noktasının, tarafların masaya geri oturmasını sağlamak olduğunu belirterek, "Geçen cuma günkü açıklama bu doğrultuda önemli bir adımdı. Bakan şimdi taraflarla çalışmak, kişilere dair doğru kombinasyonu bir araya getirmeye odaklanmış durumda. Dolayısıyla üst düzey bir ekibin oluşturulmasını tabii ki bekliyoruz ama bir müzakereci ya da temsilci konusunda bir karar verilmiş değil. Bakan Kerry, bunun zorlu bir süreç olduğunu biliyor. Bu sürecin tüm yükünü tek başına omuzlarında taşıyamaz. Bu nedenle de üst düzey bir ekip oluşturmak istiyor" bilgisini verdi.

Psaki, Kerry'nin süreçle ilgili olarak Beyaz Saray ile de yakın temasta olduğunu kaydetti.

Washington'da yapılacak görüşmenin içeriğine dair bir soru üzerine de Psaki, "Toplantı daha yapılmadan bir şey söylemek istemiyorum. Doğal olarak, gündemden, ileriye dönük sürece dair her şeyi konuşacaklardır ancak iki taraf da mümkün olduğu kadar erken zamanda içerikli görüşmeler yapmak istediklerini ortaya koydular" cevabını verdi.

Kaynak: AA