Eşine Şifa Ararken Gezgin Arıcı Oldu

Havaların ısınmasıyla birlikte gezgin arıcılar Akdeniz Bölgesi'ni mesken tutmaya başladı.

Gezgin arıcılardan biri de Kütahyalı bal üreticisi Adem Kösem. 28 yıldır gezgin arıcı olan Kösem, eşinin mide rahatsızlığına şifa ararken arıcı olduğunu söylüyor. 1985’ten buyana diyar diyar gezen Kösem, 15 yılı aşkın süredir arılarını Finike’de kışlatıyor. Kışlamak için portakal bahçeleride bekleyen milyonlarca arı, polen toplamak için kovanlarından çıktı. Arılar, narenciye bahçelerinden topladıkları polenlerle önce petek örüp yumurta bırakacak sonra ise bal yapma işlemlerine başlayacak. Arcılar kışlamak için Kumluca ve Finike gibi tarım bölgelerine gelmeye başladı.

Gezgin arıcılardan biri de Kütahyalı bal üreticisi Adem Kösem. 28 yıldır gezgin arıcı olan Kösem, hayatının yarısını seyyah gibi geçirmiş. Onu bu mesleğe iten en önemli sebep ise eşinin rahatsızlığı olmuş. Eşinin mide rahatsızlığı Adem Kösem'i gezgin arıcı yapmış. 1985’ten buyana diyar diyar gezen Kösem, 1996’dan itibaren arılarını Finike’de kışlatıyor. Hayatından memnun olduğunu belirten gezgin arıcı, bu mesleği yapacak olanlara da bir tavsiyesi var: "Arıcılık yapacak olanlar bir veteriner gibi bilgiye sahip olması gerekir. Arının her halini anlamalı. Bir hastalığa yakalandıysa uygun tedaviyi uygulamayı bilmeli. Kovanları kirpilerden, göçmen kuşlarından ve eşek arılarından korumayı bilmeli."

ZİRAİ İLAÇ TEDİRGİN EDİYORGezgin arıcıları tedirgin eden en büyük tehlikenin zirai ilaçlama olduğunu belirten Adem Kösem, üreticilerin bahçelerinde ilaçlama yapacakları zaman daha dikkatli olunmasını istiyor. Arılarına gözü gibi bakan Adem Kösem, "Arılarımız hazirana kadar portakal çiçeklerinden bal akışı sağlayacak. Kış nedeniyle kovanlarında bekleyen arılarımız baharın gelmesiyle bahçelerden polen toplamaya başladı.

Ancak bizi zirai ilaçlar korkutuyor. Bir arı kovanından 2,5 km uzaklaşabiliyor. Bu nedenle çiftçilerimiz ağaçlarını ilaçlarken akşamı tercih etmelerini istiyoruz. Gündüz yapılan ilaçlama bal arılarına zarar veriyor." dedi.

Bahçesindeki portakal ve limon ağaçlarını ilaçlamayı bir müddet ertelediklerini kaydeden çiftçilerden Osman Türkyılmaz, "Bahar gelince ağaçlar çiçek açtı. Çiçekle birlikte zararlı böcekler de görünmeye başladı.

Bu zararlılar ağaçlara ciddi zarar veriyor. Ancak bununla birlikte arılar da polen toplarken ağaçlarımızda dölleme yapıyor. Baktık zirai ilaç arılara zarar verecek. Bir müddet erteleme kararı aldık. Çiçekler dökülüp meyve tomurcuğu oluşunca ağaçları ilaçlayacağız." diye konuştu.

Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu, "Finike’de 150- 200 civarında arıcı var. Bunlar Finikeli olanlar. Hobi olsun diye yapıyorlar. Ordu ve değişik bölgelerden gelenler de var. Kışlamak için buraya geliyorlar. Yazın yaylalara doğru, yüksek yerlere doğru gidiyorlar. Biz yeni oda binamıza taşındıktan sonra arıcılıkla alakali eğitim seminerleri vereceğiz." dedi.