Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Nevruz Kutlamalarının Bayram Havasında Geçmesi İçin Herkese Sağduyu Çağrısında Bulundu

Meral Özdemir- Sivil toplum kuruluşları temsilcileri, nevruz kutlamalarının bayram havasında geçmesi için herkese sağduyu çağrısında bulundu.

Bölgede, uzun yıllar gerginlik ve zaman zaman da izinsiz gösterilere sahne olan nevruz kutlamaları, bu kez ''çözüm süreci''ne bağlı yaşanan gelişmeler sayesinde bayram havasında geçmesi bekleniyor.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi AA muhabirine yaptığı açıklamada, yarın Diyarbakır'da kutlanacak nevruzun bayram havasında geçmesini beklediklerini ve buna da inandıklarını söyledi.

Nevruzun 'yeni gün, yeni bir başlangıç ve yeni bir sayfa' anlamına geldiğini belirten Elçi, ''Bu toplum çok karanlık dönemlerden geçti. Şimdi bahar ayında nevruzun anlamına uygun barış, huzur ve kardeşlik havası içinde kutlanmasını diliyorum'' dedi.

Elçi, nevruzun bütün milletlerin tarihinde önemli bir konuma sahip ve kutlanması gereken bir gün olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Ben yarın herhangi bir provokasyon olacağını, herhangi bir kimsenin böyle bir eyleme tevessül edeceğini, bu tür çılgınlıklar yapacağını düşünmüyorum, düşünmek dahi istemiyorum. Çünkü barışa, sorunun çözümüne yönelik çok büyük bir toplumsal irade var. Bu güçlü irade karşısında, herhangi bir karanlık odağın kötü bir girişimde bulunacağını düşünmüyorum, buna ihtimal vermiyorum. Bu nedenle herkesin rahat olması gerektiğini ancak bir o kadar da sorumluluk içinde davranması gerekiyor. Yarın, huzur içinde herhangi taşkınlığa mahal vermeden, başlatılan sürecede zarar vermekten kaçınarak herkesin sorumluluk içinde davranması gerekiyor. Bütün toplum olarak, barış ve kardeşlik içinde nevruzu kutlayacağız.''

Elçi, AK Parti Genel Merkezi ile Adalet Bakanlığı'na yönelik saldırılardan dolayı üzüntü duyduğunu belirterek, saldırıyı kınadığını kaydetti.

-''Bu nevruz farklı''-

İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de nevruzun sağduyu içinde geçeceğine inandığını, kentte böyle bir atmosferin hakim olduğuna dikkati çekerek, ''Umuyorum 2013 yılı nevruzu tüm bölgemizde Türkiye ve Ortadoğu'ya barışa vesile olur. Umuyoruz orada verilen mesajlar, söylenen sözler, bu ülkede barışın tesisi için diyalog ve müzakerenin önünün açılması temelinde olur ve o çerçevede bir nevruz olur. Umuyoruz bu nevruz barışa vesile olur'' diye konuştu.

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı Mehmet Kaya da bölgede yaşayan biri olarak, her nevruzu endişeyle beklediklerini anımsatarak, ''Her Nevruz Bayramı'nda endişeli bir atmosfer hakimdi. Hatta bu endişeden dolayı bir an önce nevruz olsun veya hemen bitsin gibi bir anlayış vardı. Bu nevruz bu güne kadar olan olan nevruzlardan farklı'' şeklinde duygularını ifade etti.

Anlam yüklü, bir an önce gelmesi beklenen, geldiğinde de önemli mesaj verilmesi istenen ve verileceği tahmin edilen bir nevruz beklentisi içinde olduklarını anlatan Kaya, şunları söyledi.

''Hem nevruz kutlamaları sırasında, hem de verilecek mesajlar anlamında bu gün yapılması gereken önce bu çatışmasızlığı sağlayacak mesajı güçlendirmek. Yarın ona göre hareket etmek. Görünen de o ki, gerek iktidar partisi mensupları, gerekse BDP'li siyasilerin dili buna uygun. Bunun bu şekilde devam etmesi nevruzun geçmiştekiler gibi değil, bundan böyle gerçek anlamda özelliği olan bahar bayramı, barışın simgesi olacak şekilde kutlanmasını diliyoruz. Bence Türkiye'de bu topraklarda artık nevruzun ilk defa gerçek anlamıyla kutlanacağı bir döneme giriyoruz. Herkesin de buna katkı vermesi gerektiğini düşünüyorum.''

-Çözüm süreci arifesinde nevruz-

MAZLUMDER Diyarbakır Şube Başkanı Abdurrahim Ay ise, son iki nevruzun olaylı geçtiğini, bu kez çözüm süreci arifesinde coşkulu geçeceğine inandığını söyledi.

Türkiye genelinde 45 ayrı merkezde kutlamaların yapıldığını, bir kaç küçük olay dışında sıkıntı yaşanmadığını anlatan Ay, şunları kaydetti:

''Bu aslında Kürtlerin, bölge halkının barışa ne kadar aç, ne kadar heyecanla beklediğini gösteriyor. Kürtler tarafından herhangi bir provokasyon beklemiyorum. Coşkulu bir kutlama olacaktır. Özellikle son heyetin İmralı'dan geldikten sonra yarın bir çağrının yapılacağına ilişkin açıklamaları oldu. Bu coşkuyu biraz daha artıracaktır. Hele silahların bırakılması yönünde yapılabilecek bir çağrı, çok çok daha fazla sevince neden olacaktır.

Dün Ankara'da gerçekleşen saldırının da münferit olduğunu düşünüyorum. Çünkü görüşmeler, süreç ve parti grup toplantılarında yapılan açıklamalar her zaman için bazı kesimleri rahatsız edebilecek potansiyel taşıyor. Her iki taraftan da sürecin bozulmasını isteyebilecek güçler olabilir. Ama ben hem bölge halkının hem de devletin barışa yakın olduğunu, yarın nevruzun bayram havasında geçeceğini düşünüyorum.''

-''Türk-Kürt kardeşliğinin bin yıl daha sürmesini temenni ediyoruz''-

MAZLUMDER Batman Şube Başkanı Murat Çiçek de daha önceki yıllarda nevruzun hep gerginlik içinde kutlandığını ancak bu yıl, nevruzun barış sürecine yakışır şekilde kutlanması istediklerini kaydetti.

Merkezi Mardin'de bulunan Ortadoğu Çözüm Platformu Başkanı Ahmet Akgül, on yıllardır kardeş kanı dökülmesine sebep olan olayların son bulmasını umduklarını belirterek, nevruz'un zılgıt ve halaylarla kutlanması dileğinde bulundu.

''Bu süreçte gerekirse baldıran zehiri içerim şeklinde konuşan Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük katkılarına şahit olduk'' diyen Akgül, ''Bu saatten sonra Türk ve Kürt çocukları ölmesin istiyoruz. 942 yıllık Türk-Kürt kardeşliğinin bin yıl daha sürmesini temenni ediyoruz. Kardeşi kardeşe vurduran art niyet ve silahların bir daha çıkartılmamak üzere toprağa gömülmesini istiyoruz. Bu iki kardeş halkın birbirini öldürmesinden nemalanan düşman çatlasın istiyor ve nevruzun tüm halkımıza hayırlar getirmesini diliyoruz'' şeklinde konuştu.

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar da çözüm sürecinin, barış ikliminin nevruz ile pekişmesini diledi.

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili F.Özgür Çalapkulu da nevruz'un amacına uygun olarak kutlanmasını istediklerini ifade ederek, kutlamaların bayram havasında geçmesi gerektiğini kaydetti.

Siirt Baro Başkanı Cemal Acar ise hassas bir süreçten geçildiğini, bu süreçte herkesin daha dikkatli davranması gerektiğini belirterek, ''Nevruz kutlamalarında da hassasiyet gösterilmesi dileğimizdir. Bu sağduyunun gösterileceğini inanıyorum'' dedi.

Yayıncı: Behçet Güngör
Kaynak: AA