Mobilyacılar İnegöl’de Buluştu

İstanbul İhracatçı Birlikleri çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri, Bursa’nın İnegöl ilçesinde 30. MODEF EXPO Fuarı kapsamında düzenlenen yemekte mobilyacıları bir araya getirdi.

Mobilyacılar İnegöl’de Buluştu

Yemeğe Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İnegöl Kaymakamı Ali Akça, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl, Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Genel Başkanı Ahmet Güleç, MODEF EXPO 2013 Fuarı’nda stant açan firma yetkilileri ile mobilyacılar katıldı.

Yemeğin ardından programın açış konuşmasını yapan Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tever, birlik çatısı altında yurtdışı pazarlamaya yönelik olarak yurt dışı fuar organizasyonları gerçekleştirildiğini belirterek, “Hedef olarak belirlenen pazarlara yönelik sektörel ticaret heyetleri organize edilmekte, ülkemizde gerçekleştirilen uluslararası fuarlar ile eş zamanlı yabancı alıcılar ülkemize getirilmekte, belirli ürün gruplarına yönelik büyük satın alımcılar, VIP alım heyeti kapsamında ülkemize davet edilmektedir. Diğer taraftan hedef olarak görülen pazarlarda yerinde pazar araştırmaları yapılmakta, alt sektörlere yönelik pazar araştırmaları satın alınmakta, ihracat verileri ve mevcut pazar bilgileri birleştirilerek detaylı sektör raporları oluşturulmakta ve bu raporlar baz alınarak yol haritaları çizilmektedir. Büyük bir istikrarla 30 yıldır organize edilen MODEF Fuarı’na yönelik olarak Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçı Birlikleri tarafından alım heyeti organizasyonu gerçekleştiriliyor. Bu yıl Tunus, Karadağ, Umman’dan toplamda 14 nitelikli firmanın katılımlarıyla, yarın gerçekleştirilecek olan ikili iş görüşmelerinin sektörümüz için verimli geçmesini temenni ediyorum. Siz değerli üretici/ihracatçılarımızla yeni kümelenmeler oluşturarak, geniş kapsamlı bir hizmet vermeye her zaman hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz” dedi.

2008 yılında Ekonomi Bakanlığı ile ortak yapılan istişare toplantıları sonrasında 2023 İhracat Stratejisi oluşturulduğunu ifade eden Tever, “500 milyar dolarlık Türkiye hedefi içerisinde o gün bir araya geldiğimiz arkadaşlarımızla mobilya sektörü ihracat hedefimizi 6 milyar dolar olarak belirlemiştik. Bu hedefe giden yolda yıllık ve 5 yıllık hedefimiz bugün itibari ile realize olmuş durumdadır. 2013 yılının ilk 6 ayında yaklaşık 700 milyon dolarlık mobilya ihracatı gerçekleştiren sektörümüz, yılsonuna kadar 2 milyar dolarlık hedef için çalışmalarına devam etmektedir” diye konuştu.

“TÜRKİYE DE İNEGÖL GİBİ İHRACAT FAZLASI VERMELİ”
Bugün İnegöl’ün çok önemli bir gün daha yaşadığını belirten İTSO Başkanı Metin Anıl ise, “Çok önemli misafirleri ağırlıyoruz. İnegöl 1 milyar 100 milyon dolar dış ticareti olan, ekonomik aktivitesi yüksek bir ilçe. Bu ekonomik aktivitenin içerisinde mobilyanın payı yaklaşık 240 milyon dolar. Ve her yıl trendini artırarak devam ediyor. İnegöl’ün bu dış ticaret içerisinde yaklaşık 800 milyon dolar ihracatı, 300 milyon dolar da ithalatı var. İnegöl dış ticaret fazlası veriyor. Ve her söylemimizde diyoruz ki, ‘Türkiye İnegöl olmalıdır’. Türkiye’nin de dış ticareti fazla vermelidir diyoruz. Türkiye’nin dış ticaretine baktığımızda 2012 rakamları 152 milyar dolar ihracatımız ve 240 milyar dolar ithalatımızın olduğunu gösteriyor. Bunu tersine çevirmek mecburiyetindeyiz. Başkanımız, 2023 hedefi koydu. 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefi koydu. 10 yılımız kaldı. Bu hedefe ulaşmamız için çok çalışmamız, çok mücadele etmemiz lazım. Bu ülkenin toprak altı zenginlikleri çok az. Bu ülkenin petrolü yok. Ama bu ülkenin çok aktif bir müteşebbis insanı ve genç nüfusu var. Biz önümüzdeki yıllarda gayrisafi milli hasılamızı trilyon dolarlar mertebesine getirmek zorundayız. Trilyon dolarla mertebesine getirirken, sıcak para girişine de kurban etmemeliyiz. Ve biz üretmeliyiz ama katma değeri yüksek ve daha inovatif, daha Ar-Ge’ye dayalı ürünler üretmeliyiz. Ve dünya pazarlarına böyle çıkmalıyız. Biz eğer bu yolda hızlı adımlarla koşmaya devam edersek, ancak 2023 vizyonunu bu şekilde yakalarız. Ben İnegöl’deki dış ticaret rakamlarına baktığım zaman umutlanıyorum. Türkiye’nin de İnegöl olması gerekliliğine inanıyorum. Ve inşallah önümüzdeki yıllarda Türkiye, İnegöl olacak. Kısa bir sürede 500 milyar dolarlık ihracat rakamlarını ve bunun altında seyreden ithalat rakamlarıyla kendi ayakları üzerinde duran Türkiye’yi hep birlikte göreceğiz” dedi.

“İNEGÖL İDDİALI OLMAK ZORUNDA”
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da, “Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz MODEF EXPO, Türkiye’de düzenlenen en büyük ve önemli fuarlardan biri olma özelliğini yakaladı. Fuarımızın her yıl artan katılımcı ve ziyaretçi sayısı da bu gerçeği bize bir kez daha gösterdi. Ben böyle başarılı bir organizasyonun temellerini atan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Valimizin davetiyle bugün İnegöl’de bir ufuk turu yaptık. Özellikle İnegöl’ün sahip olduklarına baktığımızda, gerçekten İnegöl iddialı olmak zorunda. Ama bu iddiayı da hayata geçirecek olan İnegöl’ün müteşebbisi, iş dünyası temsilcileri olarak yerel kabiliyetleri sizlersiniz. Bu anlamda ben özellikle önümüzdeki dönemde Türkiye’nin Cumhuriyet’in 100. yılında, 2023 hedefine ulaşmada bölgesel hedeflerin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda da İnegöl’ün üzerine düşen, İnegöl’ün özellikle yoğun sektörleri başında gelen mobilya, tekstil sektörü olmak üzere bu alanlarda hem üretim gücünü hem ihracatını mutlaka bölge ekonomisine ve Türkiye ekonomisine doğru yansıtabilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Bizlerin özellikle yeni dönemde hayata geçireceğimiz birçok projede bölgesel yapılacak stratejilerde ve projelerde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak İnegöl Ticaret ve Sanayi Odamızla birlikte bu projeleri hayata geçirmede her türlü desteği, katkıyı koyacağımızı da ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“İKİ GÜNÜ BİR OLAN ZİYANDADIR”
Büyük bir heyecanla ve gururla MODEF EXPO 2013 Mobilya ve Dekorasyon Fuarı’nı izlenime açtıklarını ifade eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Süleyman Soylu ve Bursa Valimiz Münir Karaloğlu ile beraber de fuarımızın açılışını gerçekleştirmekten dolayı da ayrı bir gurur duyduk. Gerek MODEF çatısı altında düzenlediğimiz alım heyetleri, gerekse de her yıl olduğu gibi Birliğimizin de verdiği desteklerle yeni pazarlardan yeni alıcıları bekliyoruz. İnegöllü mobilyacı arkadaşlarımızın şunu iyi bilmesi gerekir ki, Peygamber Efendimizin dediği gibi ‘İki günü bir olan ziyandadır.’ Daha iyi işler yapmamız gerekiyor. Bunları da yapabilmek için daha çok çalışmamız gerekiyor. Biz daha büyük pazarlara, daha yeni pazarlara açılmak istiyoruz. Dolayısıyla üretim altyapımız var. İnegöl olarak ciddi avantajlarımız var. Bunları daha fazla değerlendirebilmek için de yeni pazarlarla tanışmamız gerekir” dedi.

“1 MİLYAR DOLARLIK MOBİLYA İHRACATINA ULAŞMA HEDEFİMİZ VAR”
Bu sene fuar gelirinden daha fazla fuar gideri yaptıklarını belirten Aktaş, “Gerek reklamla alakalı, gerekse geçen sene 620 olan sayı ile alakalı bu sene sadece MODEF çatısı altında bin 350 kişilik konaklama ve ulaşım imkanlar sağladık. 56 ayrı ülkeden ayın 9’una kadar misafirlerimiz gelecek. Takdir edersiniz ki, bunların bir maliyeti var. 7-8 yıl önce 20 milyon dolar rakamlarındayken, bugün 250-260 milyon dolar seviyesine gelmiş olmamız bile, yani 13 kat gibi büyük bir rakama gelmiş olmamız, bizim gerek Türkiye mobilya ihracatının, gerekse İnegöl mobilya ihracatının kesinlikle ve kesinlikle önünün çok açık olduğunu ama koşabilmek için de ciddi gayret etmemiz gerektiğini her arkadaşımızın bilmesi gerekiyor. Yani biz çok daha iyi mesafeler alabiliriz. 2023 yılındaki 1 milyar dolarlık mobilya ihracatı hedefi aslında 2023’ü beklemeden 2019’larda, 2020’lerde yakalamak için açıkçası hiçbir engel yok. Ama bunun için gayret etmek gerekiyor. İnanıyor ve ümit ediyorum ki, bu fuar yaptığımız çalışmalarla gerçekten İnegöl ihracatını bu sene biraz daha yükseltecek. İnegöl mobilyası olarak Türkiye sathında bilinirliğimizi, bu konudaki kalitemizi ve standartlarımızı daha da yükselteceğiz. Tabi ki tasarım odaklı çalışmak zorundayız. Katma değeri yüksek mobilyalar üretmek zorundayız. Ve 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için bugünkü ihracatın tam üç katını yapmak gerekiyor. Dolayısıyla bizim de İnegöl olarak bugün ürettiğimizin ve ihraç ettiğimizin üç katını satmak yerine katma değeri daha yüksek mobilyalar üretmenin hesabını ve kitabını yapmak gerekiyor. Bunu sağlamak için de tasarım değeri yüksek mobilyalar üretmek gerekiyor” şeklinde konuştu

“PASTAYI BÜYÜTMEMİZ LAZIM”
Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Bursa’mızın önemli ilçelerinden, tarihi ilçelerinden bir tanesi İnegöl’ümüz. Türkiye’de mobilya deyince ilk akla gelen merkezden bir tanesi. İnegöl bu konumunu fabrikasyon üretimle başka merkezlere kaptırmak üzereyken, son yıllarda yapmış olduğu atakla tekrar İnegöl mobilyada Türkiye’nin çok önemli merkezlerinden birisi olduğunu, özellikle bu MODEF fuarlarıyla beraber yeniden perçinledi. Bu fuarı önemsiyoruz. Bursa için önemsiyoruz, İnegöl için önemsiyoruz, sektör için önemsiyoruz. Bugün saat 13.30 itibariyle İnegöl’deyiz. Fuarın açılışına katıldık. Arkadaşlara hayırlı fuarlar diledik. Sonra Ticaret Odası Başkanımızla kısa bir İnegöl turu yaptık. Oylat kaplıcalarını gezdik. Oylat’taki mağaraya bugün girdik. Mağaranın içinde 600 metre yürüdük. Gerçekten baktığınızda Bursa’nın neresine bakarsanız bakın farklı bir değer var. Farklı bir güzellik var. Biz bu güzellikleri, bu değerlerimizi bir paket, bir bohça haline getirip mutlaka pazarlamamız lazım. İnegöl sadece mobilya değil, İnegöl aynı zamanda Türkiye’nin en iyi kaplıcasına sahip bence. Türkiye’nin en büyük ikinci veya üçüncü mağarası İnegöl’de. Türkiye’nin en iyi köftesini İnegöl yapar. Bunları toptan pazarlamamız lazım. Pastayı büyütmemiz lazım. Zenginleşmemiz lazım. Onun için de çok çalışmamız lazım. Artık biraz daha perspektifimizi farklılaştırıp, geleneksel yapılardan biraz daha profesyonel yapılara geçmemiz lazım diye düşünüyorum. İnegöl artık markaya yatırım yapan, Ar-Ge’ye yatırım yapan, tasarıma yatırım yapan imopil mobilya merkezine dönüşmeli. Eskiden İtalya’da fuar olsa da gidip 1-2 model fotoğraflasak diye beklerken, bugün birileri MODEF olsa da gidip oradan 1-2 model alsak diye bakmalı ki, bu oluştu zaten aşağı yukarı. Oraya vurgu yapmamız lazım. Ben fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta ilçe yöneticilerimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Bu güzel birliktelik güzel sonuçlar veriyor. Artık mobilyacılarımız 27 bin metrekareye sığmaz olmuş. Artık Bursa’ya 60-70 bin metrekarelik fuar alanları farz oldu, vacip oldu. Onu da inşallah Bursa İnegöl işbirliğiyle en kısa zamanda başarırız diye temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA