'Savunma ve Havacılık Sanayi Vizyon Buluşması''

Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, havacılık, askeri gemiler ve milli tankın yapılması konusunda çok önemli projelerin tasarım ve geliştirme dönemlerini gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bugün artık o projelerin yavaş yavaş üretime başladığını, tabiri caizse vitrine geldiğini görüyoruz" dedi.


Ekonomi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği ile Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliğiyle Bolu'daki bir otelde düzenlenen "Savunma ve Havacılık Sanayi Vizyon Buluşması" toplantısına katılan Bayar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Savunma sanayisinde Türkiye'nin geldiği noktayla ilgili soru üzerine Bayar, şunları söyledi:

"Türkiye, geçtiğimiz 10 yılda büyük yatırım yaptı. Havacılık, askeri gemiler ve milli tankımızın yapılması alanında çok önemli projelerin tasarım ve geliştirme dönemlerini gerçekleştirdik. Bugün artık o projelerin yavaş yavaş üretime başladığını, tabiri caizse vitrine geldiğini görüyoruz. Özellikle Altay'ın yapımında ciddi mesafe kat edildi.

Önümüzdeki seneden itibaren Altay tankımızın seri üretim planlarına başlıyoruz. Denizde de MİLGEM, artık seri üretime hazır savaş gemisi haline geldi. Geçtiğimiz ay Tuz Gölü'nde de alçak irtifa hava savunma füze sisteminin denemesini yaptık. Bunlar Türkiye'nin geçtiğimiz 10 yıllık yatırımının sonuçlarıdır. Ciddi tasarım, mühendislik ve teknoloji yatırımı yapıldı. Hükümetimizin bu alanda bizlere gösterdiği istikamette çok önemli ilerleme sağladık."

- Projeler seri üretime başlama aşamasında

Bayar, özellikle havacılık projelerinin hem Türkiye hem de uluslararası pazarda çok dikkat çektiğini kaydederek, ATAK helikopteri, ANKA insansız hava aracı,HÜRKUŞ eğitim uçağı ve özgün helikopterin geliştirilmeye başlanmasının önemli olduğunu vurguladı.

"Bunlar artık seri üretime başlama aşamasında olduğumuz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize teslimat aşmasında olduğumuz projeler" diyen Bayar, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki seneden itibaren Türk Silahlı Kuvvetlerimizin taarruz helikopterimizi kullanmaya başlamasını hedefliyoruz. Burada artık son aşamalardayız. Kabul testlerimizin son aşamaları devam ediyor. Bundan sonrasında da helikopterimiz artık olgun bir aşamada, testlerini tamamladı. Önümüzdeki seneden itibaren de envantere alınan, ciddi bir askeri platformumuz olacak. Proje kapsamında önümüzdeki 7-8 yıl boyunca toplam 59 helikopterin TSK için üretimi devam edecek. TSK'nın envanterine girmesiyle bu helikopterimizin ciddi ihracat potansiyelinin doğacağını düşünüyoruz."

Kara savunma araçlarında da ciddi gelişmeler yaşandığını ifade eden Bayar, üretilen araçların bir kısmının TSK tarafından kullanılmaya başlandığını anımsattı.

Bayar, tasarım ve mühendislik aşamaları tamamlanan savunma sistemlerinin de seri üretime hazır hale geldiğini belirterek, "Bundan sonra bu sistemlerimizin hepsi üretime geçecek. Bir kısmı Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından kullanılmaya başladı.

Diğerleri de başlayacak. Bu ürünlerimizin sadece iç pazarla yaşamını sürdürmesi mümkün değil. Hakikaten çok üstün niteliklerde dünyada rekabetçi olduğunu gördüğümüz bu ürünlerimizin uluslararası pazara çıkmasını da sağlamalıyız. Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği de bu görevi üstlendi. Bu anlamda birlik, önemli rol alıyor" ifadesini kullandı.

- "Milli piyade tüfeğimizin bütün tasarım testlerini tamamladık"

Gelecekte Türkiye'nin silah ihtiyacını kendi teknolojisiyle karşılayacağına işaret eden Bayar, aynı zamanda bu silahların ihraç edileceğini vurguladı.

Savunma sanayisindeki bütün gelişmelerin yanında mili piyade tüfeğinin seri üretimine de gelecek yıl başlanacağını aktaran Bayar, "Milli piyade tüfeğimizin bütün tasarım testlerini tamamladık. Pilot üretimleri başladı.

Önümüzdeki sene de seri üretimine başlayacağız" diye konuştu.

"Tüfeğimizin üretim planlamasını 10 yıla yaydık" diyen Bayar, "Buna bütün TSK envanterinin yenilenmesi' diye bakarsak, böyle olması gerekiyor. Deneme tüfekleri aslında TSK'ya verildi.

İlk parti üreteceklerimiz de verilecek. Envanterdeki tüfek sayısı 500-600 bin seviyelerinde. Hepsini yenilememiz gerekmeyebilir ama bunun önemli kısmı yenilenecek ve bu da plan dahilinde yapılacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA