Bakan Çelik, Dünya Şehirleri Kültür Forumu İstanbul Zirvesi’ne Katıldı
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, “İnsanlar belli kimlik aidiyetlerini özgür bir biçimde gerçekleştiremiyorsa, o şehrin kültürüne ait olamıyorsa, yaşadıkları şehrin içinde diaspora durumuna düşüyorlar” dedi.
2012 yılında Londra’da kurulan Dünya Şehirleri Kültür Forumu’nun ilk zirvesi İstanbul’da yapıldı. İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleşen toplantıya Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Dünya Şehirleri Kültür Forumu Direktörü Paul Owens, İTO Başkanı İbrahim Çağlar ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Dünya Şehirleri Kültür Forumu İstanbul Zirvesi’nde konuşan Bakan Ömer Çelik, artık şehirlerin devletler gibi birer siyasi aktör haline geldiğini söyledi.
Çelik, “Şehirler devletlerle yarışan, zaman zaman devletleri aşan siyasi aktörler olarak önümüze çıkıyor. Yine kültür açısından yepyeni bir durumla karşı karşıyayız. Kültür artık sadece bir şehri güzelleştiren, o şehirdeki bazı etkinlikleri ifade eden kavram olmaktan çıkıyor, tıpkı siyaset gibi, ekonomi gibi, artık stratejik düzeyde ele alınması gereken kavrama dönüşmüş bulunuyor. Şehir artık içinde yaşadığımız bir mekan olmaktan süratle çıkıyor, olması gereken şekilde, içinde yaşadığımız bir organizmaya dönüşüyor. Dolayısıyla biz şehirler birlikte yaşıyoruz” diye konuştu.
İnsanların şehirler ve devletlerin içinde yersizleşme ve yurtsuzlaşma yaşadıklarını anlatan Çelik, “İnsanlar belli kimlik aidiyetlerini özgür bir biçimde gerçekleştiremiyorsa, kimlik ve kültürel haklarını gerçekleştiremiyorsa o şehrin kültürüne ait olamıyorsa, o insanlar yaşadıkları şehrin içinde diaspora durumuna düşüyorlar, sürgün durumuna düşüyorlar. İşte şehir felsefesi açısından bir şehirde yaşayan insanların o şehrin diasporası haline gelmemesi, bir ülkede yaşayan insanların o şehirde kültürel ve kimliksel hakları bakımından sürgün konumunda yaşamaması da bizim en önemli meselelerimizden biri olarak önümüzde durmaktadır” dedi.
Bakan Ömer Çelik, küreselleşmenin yerel kültürler üzerinde yarattığı tehdidin devletler temelinde bir siyasi düşünceyle aşılamayacağını da ifade ederek, “Küreselleşme ve yerelleşme arasında tehdit ilişkisini bir sinerji ilişkisine çevirmek durumundayız. Bu sinerji ilişkisini kurabilecek tek alan küresel şehirlerdir, bunu sağlayacak yegane köprü de ancak kültürel faaliyetlerdir. Bir bütün olarak kültürün küresel şehirlerdeki dinamik gelişimini destekliyoruz. Şehirlerin kendi aralarında bu çerçevede paylaşımda, üretimde bulunmasını, yeni ağlar ve yeni köprüler kurmasını biz bakanlık olarak politikamızın temellerinden biri olarak kabul ediyoruz” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, zirvenin ardından Hünkar Kasrı’nda düzenlenen Geleneksel Türk Sanatları Karma Sergisi’nin açılışını yaptı. Bakan Çelik, açılışın ardından bir süre sergiyi gezdi.