Bozdağ: Cami Yapanlar, Yardım Edenler Bu Yardımlarını Vergiden Düşürebilecekler

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bundan sonra cami yapanların, yapılan camilere bağışta bulunanların veyahut da yardım edenlerin, bu yaptıkları yardımları ve bağışları vergiden düşebileceklerini söyledi.


Başbakan Yardımcısı Bozdağ Kars’ta , Kafkas Üniversitesi ( KAÜ ) Kampus alanında 2 yıllık zaman diliminde yapımı planlanan caminin temel atma törenine katıldı .

Bozdağ burada yaptığı konuşmada , yeni yerleşim yerlerinde cami ihtiyaçlarını giderecek adımların hızla atılmasını ve mabetsiz yerlerdeki insanlarında da mabet ihtiyacının giderilmesini istedi . Son zamanlarda şehirler ve köylerde yaşayan nüfuslar arasında büyük değişimlerin yaşandığını hatırlatan Bozdağ , “Eskiden Türkiye’nin nüfusunun yüzde 70’i köyde veya kırsalda yaşarken şu anda Türkiye nüfusunun yüzde 70’i şehirlerde yaşıyor . Cami saylarına ilişkin muhalefet partilerinin veya bazı kişilerin eleştirileri oluyor . İşte 83 bin civarında Türkiye’de şu anda cami var . Ama bu camilerin dağılımına baktığınız zaman büyük bir kısmının köylerde olduğunu ve köylerde ki nüfusunda şehirlere kayması ile beraber bu camilerin bir kısmının neredeyse cemaatsiz kaldığını görüyoruz . Ankara’da , İstanbul’da , Kars’ta veya Erzurum’da veya Diyarbakır’da yeni nüfusun geldiği yerleşim alanlarında ise şiddetle camiye ihtiyaç var . Çünkü bir yandan 40 hanelik bir köyde cami varken öte yandan bakıyorsunuz 10 bin nüfuslu , 20 bin nüfuslu , 30 bin nüfuslu ve hatta Batman’da 100 bin nüfuslu bir yerde ezan okuyacak bir tane mabet yoktur . Bu noktadan Türkiye’nin yeni yerleşim yerlerinin oluşması nedeniyle yeni cami ihtiyaçları da oluşmuştur . Bu nedenle ben buradan Belediye başkanlarımıza , mülki amirlere bir kez daha çağrıda bulunuyorum , yeni yerleşim yerleri oluşurken lütfen buralara insanlarımızın ibadet ihtiyaçlarını giderecek olan mabetlerin yerlerinin tespiti ve bunların yapılması ile ilgili gerekli desteklerin , gerekli yardımların verilmesi sağlayın . Aksi takdirde bakıyorsunuz ezan sesi duymadan yaşayan insanların olduğunu mahalleler oluşuyor . O yüzdende biz bir adım attık , eskiden sadece okullar hastaneler yapılırken bunları yapan insanların yaptıkları harcamalar veya bağışlar vergiden düşülürken biz artık cami yapanların da yaptıkları yardımları da harcamaları da vergiden düşürülebilir hale getirdik . ” dedi .

ÜNİVERSİTE HARÇLARI KALDIRILDIBaşbakan Yardımcısı Bozdağ , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Üniversite harçlarının kaldırılacağına ilişkin görüşünü dile getirmesinin ardından üniversitelerde öğrenim harçlarının bundan sonraki süreçte alınmayacağını ve devletin bu noktadaki bütün hizmeti kendisinin sunacağını bu imkânları da kendi bütçesinden karşılayacağını söyledi .

Bu çalışma ile öğrencilerin ve velilerin üzerindeki yükünde ortadan kaldırıldığını ifade eden Bozdağ , “Bu önemli bir adımdır . Bir yandan yurtlarla Üniversitelerimiz donatılırken öte yandan öğrenci bursları katlanarak artırılırken diğer yandan da öğrencilerin üzerindeki harç yükü de kaldırılarak bu alanda büyük bir rahatlama meydana getirilmiştir . ” dedi .

' GEÇMİŞ DÖNEMLERDE MÜTHİŞ BİR TEKEL OLUŞMUŞTU ' Başbakan Yardımcısı Bozdağ , geçmiş dönemlerde Anayasaya bakıldığında kaç profesör var ise sağdan soldan sayısının belli olduğunu , a bilim dalına bakıldığında kaç profesör var sağdan soldan belli olduğunu ve müthiş bir tekelin oluştuğuna söyledi .

Bozdağ , “Rekabet ortamı da yoktu o zaman . 3 - 5 tane o alandaki uzman kişiye hem Türkiye’yi mahkûm ve mecbur ediyorsunuz , hem bilim dünyasını mahkûm ve mecbur ediyorsunuz , hem de üniversitelerimizi rekabetten ve yarıştan da mahrum ediyorsunuz . Büyük bir tekel oluşmuştu , şimdi biz bu tekeli kırdık , dedik ki üniversiteler Türkiye’nin her yerinde olacak ve her yerinde , her alanda insanlarımız çalışacak , rekabet olacak ve bu rekabetten de hem illerimiz kazanacak hem de Türkiye’miz kazanacak . ” dedi .