Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Akdemir Açıklama Yaptı

Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi ekipleri, köy köy gezerek vatandaşları keneyle mücadele konusunda bilinçlendiriyor.

Gümüşhane Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi Meltem Akdemir, 10 kişilik sağlık ekibi ile merkez ilçeye bağlı Yeniyol köyüne giderek, vatandaşlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına neden olan kene ile mücadelede takip edilecek yöntemlerle ilgili bilgi vererek kene seti dağıttı.

Kenenin kene kartı ile nasıl çıkarılacağı konusunda vatandaşlara uygulamalı eğitim veren Akdemir, Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü proje kapsamında KKKA hastalığı açısından Gümüşhane'nin birinci derecede riskli bölge olduğunu söyledi.

Köyleri birinci ve ikinci öncelikli olarak ayırdıklarını ifade eden Akdemir, şöyle dedi:

''Birinci öncelikli köylerimizde eğitim veriyor ve kene seti dağıtıyoruz. Her hanede kaç kişi varsa o sayıda kene seti veriyoruz. İkinci öncelikli köylerimizde ise sadece eğitim veriyoruz. Bu köylerimizde keneden nasıl korunulacağını, vücutta kene görüldüğü zaman neler yapılması gerektiğini anlatıyoruz. 10 kişilik ekibimiz var, ikişer kişi olmak üzere beş grup halinde dağılıyoruz. 39 köyde kene seti dağıtımı ve eğitimi, 60 köyümüzde ise kene ile mücadelede uygulanacak yöntemlerle ilgili eğitim gerçekleştireceğiz. İl genelinde şu ana dek 9 bin 236 haneye ulaşılarak toplamda 32 bin 997 kişiye eğitim verildi.

Çalışmalarımız devam ediyor.''

Toplum Sağlığı Merkezi doktoru Veysel Sarı ise bu yıl 693 kene ısırığı gerçekleştiğini belirterek, ''55 vatandaşımız hastanede tedavi altına alındı. Bunlardan 31'inde pozitif vaka tespit edildi. Şu anda il genelinde 8 vatandaşımızın tedavisi sürmektedir'' dedi.

Muhabir: İbrahim Özdemir / Asena Akçay

Yayıncı: Murat Kaban
Kaynak: AA