Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Özsöyler Açıklaması

Türkiye Hayvanat Bahçeleri Birliği 4'üncü toplantısı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te gerçekleştirildi.

' 'Türkiye Hayvanat Bahçesi Birliği''nin kurulması ve bu konuda görüşmeler yapmak üzere Gaziantep Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi'nde düzenlenen toplantıda, Cites Dosyası, hayvan transportları, egzotik hayvan hastalıkları ve hayvanat bahçelerinin ortak sorunları konuları görüşüldü.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetler Daire Başkanı Celal Özsöyler, toplantıda yaptığı konuşmada, toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Hayvanat bahçeleriyle ilgili kurumlar arasında gerçekleştirilen iş ve işlemler konusunda bir takım sıkıntılar yaşandığını, iş ile işlemlerin uzadığını ve buna bağlı olarak sıkıntılı sonuçların ortaya çıktığını ifade eden Özsöyler, şöyle konuştu:

''Hepimizin karşı karşıya kaldığı bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması, bir birliktelik sağlamak, prosedürleri minimum seviyeye indirmek ve işlemlerin hızlanmasını sağlamak amacıyla yekvücut olacağımız Türkiye Hayvanat Bahçeleri Birliği adını verdiğimiz oluşumla daha güçlü bir duruş sergileyeceğimize inanıyorum. Sizlerinde bildiği gibi hayvan transferi gerçekleştirilirken CİTES Raporu, Kan örnekleri ve benzeri prosedürleri en aza indirmek, işlemlerin hızlandırılması, kolaylık sağlanması ve birlikte hareket etmek açısından alacağımız ortak kararlar büyük önem arz ediyor. ''

Hayvanat Bahçeleri, portföylerindeki mevcut hayvan türlerinin belli zaman aralıklarında güncellemekte, mevcut olmayan türler için başka bahçelerle iletişim haline geçerek takasa gitmeyi istediklerini dile getiren Özsöyler, bu çalışmaların hayvanat bahçelerindeki türlerin çeşitliliği kadar bu türlerin neslinin devamını sağlamak açısında da etkin bir çalışma olduğunu aktardı.

Türkiye Hayvanat Bahçeleri Birliği'nin kurulmasının ve güçlendirilmesinin yurt içinde sürdürülen çalışmalar kadar yurt dışında da sürdürülen çalışmaların etkinliğinin artmasında katkısını büyük olacağını vurgulayan Özsöyler, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Ayrıca hayvanların ikamesi, tedavisi ve transportları ile ilgili bilgi alışverişinde bulunmak ve dayanışma içinde olmak, yurt dışındaki temaslarımızda birlikte hareket etmemizi sağlayacağı gibi iletişimimizi daha etkin kılacak, daha fazla söz sahibi olmamızı sağlayacaktır. Böylelikle aynı ve farklı türden hayvan yurt dışından aynı anda talep edildiğinde transporttaki ücret daha aza indirilebilir, farklı türleri hayvan portföyümüze katabiliriz. Bu sayede bu türlerin ikamesini, üremesini ve takasa gidilmesini sağlayarak türlerimizi zenginleştirmiş olacağız. Dolayısıyla tüm bahçeler de yeni türler kazanılmış olacaktır. Birliğimizin kurulması, yürütülmesi ve mevcut sorunlarımızın dile getirilmesi çözümlenmesi ile ilgili bir araya geldiğimiz, Gaziantep buluşmasının beklentilerimizin yanıt bulduğu, sorunların yerini çözüm önerilerine bıraktığı, verimli ve keyifli bir buluşma olmasını temenni ediyorum.''

Toplantıya, İzmir Doğal Yaşam Parkı, Darıca, Bursa, Antalya, Ankara, Eskişehir, Samsun Hayvanat Bahçeleri ile Turkuaz Zoo, İstanbul Akvaryum, Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı A.Ş, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 15. Bölge Müdürlüğü, Keçiören Su Dünyası, Okyanus Akvaryum, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Koruma Daire Başkanlığı ile Çevre Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan yaklaşık 60 kişilik heyet katıldı.