YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Günay'ın Açıklaması

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Çin'den fırlatılan Göktürk-2 uydusu için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı ODTÜ yerleşkesindeki tören sırasında çıkan olaylarla ilgili, ''Türkiye'nin çok önemli bir projesini gerçekleştirirken, öğrencinin ve ülkenin eleştirecek bir meselesi olmayan takdire şayan bir konuda, yapılan bu tepkiyi makul bulmuyorum'' dedi.

Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü'nde düzenlenen ''ÖSYM Durum Analizi Toplantısı''na katılan Günay, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Öğrencilerin şiddete ulaşmayan eylemlerle görüşlerini ifade etmesi gerektiğini belirten Günay, ''Türkiye'nin çok önemli bir projesini gerçekleştirirken, öğrencinin ve ülkenin eleştirecek bir meselesi olmayan, takdire şayan bir konuda yapılan bu tepkiyi makul bulmuyorum. Demokratik toplumda herkesin tepkisini göstermesi ve buna imkan veren bir ortam olması lazım ama tepki için şiddet olmamalı. Hep tepki değil, bazen de takdir olmalıdır. O yüzden bu olayları biraz yadırgıyorum'' diye konuştu.

-''Öğrenciler, görüşlerini kamu vicdanını sızlatmadan ifade etmeli''-

Günay, öğrencilerin görüşlerini her zaman şiddete kaçmamak kaydıyla dile getirmelerini önemsediklerini vurgulayarak, görüşlerin toplumun gözünde eleştirilecek konuma getirmeden ifade edilmesi gerektiğini kaydetti.

''Öğrencilerimizin daha anlamlı gösteriler yapmaları lazım'' diyen Günay, şunları söyledi:

''Disiplin Yönetmeliği'nde yaptığımız değişikliklerle üniversitelerde her görüşün rahatça ifade edilmesini sağladık. Şiddete yol açmamak kaydıyla öğrencilerin görüşlerini anlatabileceği bir yönetmelik yaptık. Bunlar önemli şeyler. Her şeyin yasaklandığı bir yerde insanlar düşünmekten vazgeçer.

Bu açıdan da önemli bir yönetmelik çıkardık. Biz bu ortamı yaptık ama öğrenciler, görüşlerini kamu vicdanını sızlatmadan ve şiddete başvurmadan ifade etmeli.''

Muhabir: Çağrı Turgut - Mehmet Özcan

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA