Didim Çevre Platformu’ndan Çineli Köylülere Destek

Didim Çevre Platformu ve Akbük Kültür ve Çevre Derneği üyeleri Çine’ya bağlı Çaltı, Yolboyu ve Kahraman köylülerinin 1993 yılında devletten satın aldıkları tapuların iptal edilmesine karşı başlattıkları eyleme destek verdi.

Didim Çevre Platformu’ndan Çineli Köylülere Destek
Didim Çevre Platformu, Akbük Kültür ve Çevre Derneği, Saklıkent Koruma Platformu, Düşün Kültür, Sanat ve Doğa Derneği, Büyük Menderes Tarım ve Çevre Platformu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği üyeleri, Çine’ye bağlı Çaltı, Yolboyu ve Kahraman köylülerinin, 1993 yılında Devlet’ten satın aldıkları tapuların iptal edilmesine karşı başlattıkları eyleme destek verdi.Tapu mağduru köylülerle yapılan toplantıda konuşan Çine Doğa Derneği Başkanı Ahmet Uslu, “Biz Çine ilçesi dâhilinde köylülerin hak arama mücadelesine öncülük etmek amacıyla Çine Doğa Derneği ismi ile bir dernek kurduk.

Hedefimiz Devlet’in sebep olduğu bu haksızlığı ortadan kaldırmaktır. Bizler, 1993 yılında Turgut Özal döneminde bu tapuları Devlet’ten satın aldık. Üzerlerine evler inşa ettik ve o tarihten bugüne kadar da tapulu mallarımızın içinde oturuyoruz. Zamanında bu mülkiyetleri ipotek vererek devletten kredi aldık, bu borçlarımızı ödedik. Ama şimdi bu tapuları iptal ettik, diyorlar. Bu nasıl iş? Devlet’e varıyoruz. Bizi ilgilendirmez, cevabı alıyoruz. Bu haksızlığı birileri görmeli. Milletvekilleri nasıl kendi maaşlarına 10 dakikada zam yapıyorlarsa, bu haksızlığı da çözmekle yükümlüdürler. Son köylümüz tapusuna kavuşana kadar mücadelemiz sürecektir.

Daha Sonra çevre dernekleri temsilcileri birer konuşma yaptılar. Konuşmaların özü, hak arayışı içinde olan köylülere destek verileceği noktasında birleşiyordu” dedi.AKÇED tarafından köylülere verilen bildiride ise şu ifadele yer verildi: “Eğer ortada kaybedilmiş bir tapu iptal davası varsa hukuk alanında yapılacak iki şey olabilir: Bunlardan ilki, Uluslararası Mahkemeye müracaat etmektir. Ancak bu mahkemeye müracaat edilebilmesi için Türk mahkemesinin verdiği kararın kesinleşme tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde bu davayı açmış olmak gerekmektedir. İkinci yol ise, tapuların iptali konusunda Devlet’in temel olarak kusuru olduğu gerçeğinden hareket ederek, bir tazminat davası açmaktır. Bu iki seçeneğin dışında tapuların geri alınabilmesi ise, ancak TBMM’nin bu konuyu yeniden düzenleyen bir kanun çıkartması yolu ile mümkün olabilir. Bu konu ise, ısrarlı ve bilinçli bir çalışma yapmayı gerekli kılmaktadır”