Ukrayna Televizyonu Ermeni Yasa Tasarısını Türk Gazeteciye Sordu

Moderatörlüğünü Savik Şuster’in yaptığı Ukrayna’nın en popüler sosyal ve siyasal tartışma programı "Şuster LIVE"’de Fransa Senatosu`nun Ermeni soykırımı iddialarının inkârını suç sayan yasa teklifini kabul etmesi konusu işlendi.

Ukrayna Televizyonu Ermeni Yasa Tasarısını Türk Gazeteciye Sordu
 

Devlet kanalı Perşiy ( Birinci ) ve haber kanalı Era TV’de her hafta Cuma akşamı 21 . 25’te başlayan eş zamanlı canlı yayınlanan programda Fransa Senatosu`nun aldığı karar bütün yönleriyle ele alındı .

Ukrayna’nın en çok seyredilen şov programında , Kiev’de yaşayan ; Fransız , Ermeni ve Türklerin daha önce kaydedilen röportajları yorumsuz bir şekilde canlı yayında stüdyodaki konuklar ve ekrandaki izleyicilere ulaştırıldı .

Ukrayna’da devam eden yeni anayasa tartışmaları ve muhalefetin mahkemelerdeki tutukluluk sürelerinin uzunluğuna itirazlarının işlendiği yayının sonunda dünya gündemindeki Ermeni yasa tasarısı masaya yatırıldı .

Konuya Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy`nin , Ermeni tasarısını geçireceği öngörüsü ile başlayan Savik Şuster , Türkiye’nin ise Fransa’ya karşılık olarak ; askeri , siyasi , iktisadi alanlarda yaptırım uygulayabileceğini söyledi .

Programın jeneriğinde ; yasa tasarısının senatodan geçtiği andaki Ermeni diasporasının sevinç gösterileri , tehcir görüntüleri , Ermeni kaynakları , Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması ve Fransa Dışleri Bakanı Alain Juppe’nin yasayı `gereksiz` olarak nitelendirdiği görüntülere yer verildi .


Tarafların görüşlerinin verilmesine ise Fransız gazeteci Sofi Lambroskini’den başlanıldı . Fransız gazeteci Lambroskini , olayın iki yönü olduğunu belirterek 1915 olaylarının hatırlanması gerektiğini ancak Fransa’da ifade özgürlünün de korunması şart olduğunu söyledi .

Büyük annesinin 1915 döneminde çektikleri acıları ve yaşananları kendisine anlattığını ifade eden Ermeni İşadamı Sergey Arutyunyan ise soykırımı yapıldığını savunarak sadece Ermeni değil bütün halklara yapılan soykırımın tanınmasını istedi .


Yayında bir Ermeni üniversite öğrencisine de söz verilmesi dikkat çekti . Türk tarafından ilk olarak Cihan Haber Ajansı ( Cihan ) Kiev muhabiri Yunus Erdoğdu`nun görüşü yayınlandı .

Son dönemde “soykırımın” kelimesinin bazı çıkar çevrelerinin menfaatlerine hizmet edecek şekilde kullanıldığına dikkat çeken Cihan muhabiri Erdoğdu , Fransa’nın öncelikle kendi tarihine bakması gerektiğini belirtti .

Osmanlı Devleti’nin dağılma sürecinde milyonlarca Türk’ün de hayatını kaybettiğinin görmezden gelindiğini ifade eden Erdoğdu ; “O dönemde Osmanlı Devleti bir çok cephede savaşıyordu . Yaşanan olaylar savaştı . Savaşta Türk ve Ermeni tarafının can kaybı olmuştur . Soykırımı nedir? Gerçek soykırımını Kırım’da Stalin`in yaptığıdır . Kırım’da bir tane bile Tatar bırakmadı . Fransızlar , Cezayir’de bir milyondan fazla Arabı öldürdü işte bunlar soykırımıdır . Çarlık Rusya’sının dağılma sürecinde , beyaz ve kırmızı taraflardan milyonlarca insan öldürülmesinin adına savaş ve devrim denilirken , Türkiye’de yaşanan olayları nasıl soykırımı olarak niteliyorsunuz?” dedi .

Ukrayna`da yaşayan ve Türkiye adına konuşan ekonomist Selçuk Büyükkok ise ; “Sarkozy , gelecek seçimlerde ülkesindeki 500 bin Ermeni’nin oyunu almak için bu yasa tasarısını destekliyor . Ama Sarkozy nedense Fransa’da yaşayan 500 bin Türk’ü unutuyor” diye konuştu .

Programın sonunda , Türkiye’nin yeni Ukrayna Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın görüşlerine de yer verildi .


Büyükelçi Samsar ise şunları söyledi ; “Parlamentolar tarihi konularda karar almasını doğru bulmuyorum . Üstelik alınan karar bilimsel araştırma ve ifade özgürlüğüne de darbe vurmaktadır . Tarihi tarihçilere bırakmamız gerekiyor . Türkiye’nin o döneme ilişkin arşivleri herkese açık . Fransa Senatosu`ndan geçen Ermeni tasarısının , Anayasa Mahkemesi’nden dönmesini bekliyoruz . İçerideki siyasi çıkarlara hizmet eden söz konusu kanunun çıkması durumunda Türkiye gerekli cevabı ivedililikle verecektir”

Ermeni tasarısı hakkında yayınlanan haber bültenleri ve röportajlar sonrasında Şuster , Ukraynalıların yaşayan hadiselerden doğru bir çıkarımaya varabileceklerini söyledi .


Şuster Live’de gündemdeki olayları , karşıt görüşler ve etkili misafirlerin katılımıyla değerlendiriliyor . Canlı yayında yaklaşık 3 saat süren programda stüdyodaki yaşlı ve genç nesil olarak guruplara ayrılan seyirciler de dijital oylama sistemi ile konuşmacılara oy veriyor . Stüdyodaki seyircilerin verdikleri oylar anlık olarak ekranlara da yansıyor .