Belediye Almanya‘dan Taş Kırma Makinesi İthal Etti, Yolun Maliyeti Düşecek

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Almanya’dan satın alınan mobil taş kırma makinesinin, yol yapım çalışmalarında kullanılan kırılmış taş nakliye masrafını önemli oranda düşüreceği belirtildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Almanya’dan satın alınan mobil taş kırma makinesinin, yol yapım çalışmalarında kullanılan kırılmış taş nakliye masrafını önemli oranda düşüreceği belirtildi.

    Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yapımı süren Kurupelit Yat Limanı inşaatı ve seyyar taş kırma makinesi konusunda gazetecileri bilgilendirdi. Yat limanı inşaatı tamamlandığında Karadeniz Bölgesi’nde spor aktivitelerinin yapılacağı önemli bir mekan haline geleceğini ifade eden Başkan Yılmaz, zihniyetlerle birlikte şehrin fotoğrafının da hızla değişmekte olduğunu söyledi. 5 yıldızlı otel ve kapalı spor salonu inşaatının sürdüğünü hatırlatan Yılmaz, OKA kredisi ile yapılacak fuarın inşaatına da kısa süre sonra başlanacağını kaydetti.

    Atakent mahallesindeki taş ocağında Almanya’dan satın alınarak üretime başlayan mobil taş kırma makinesini de tanıtan Başkan Yılmaz, makinenin önemli avantajları olduğunu vurguladı. Yılmaz, "Samsun’da özellikle belediye harcamalarımızda çok etkili olan yol yapım malzemelerinde bütçemize en fazla yük getiren kırılmış taş kalemiydi. Bu kaleme senede 5 trilyon lira para harcıyorduk. Bu maliyetin aşağı yukarı 1 milyon TL‘si nakliyeye gidiyordu. Yani yüzde 20’sini kamyonlara ödüyorduk. Buna üzülüyoruz. Bu taşı kullanacağımız yere yakın bir yerde üretip kullanacağımız yere götürmek istiyorduk. Gittik gördük, konuştuk ve bu ekipmanı satın aldık. Bu ekipmanı Atakent’te bir yere kurduk. Burada çalışıp işimizi gördükten sonra başka yere taşıyacağız." dedi.

    Bu imalatlar sonucunda her yıl 1 trilyon liralık nakliyeden tasarruf edeceklerinin altını çizen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu makineyi zaten 2 trilyona almıştık. 2 yılda kendini amorti edecek. Belediyenin harcamalarından tasarruf ettik. Günde 10 saat çalıştığımızda 2 bin ton kırılmış taş üretiyoruz. Bu 500 metrelik bir yolun üst yapı kalınlığını oluşturuyor. Yaklaşık 200 gün çalıştığımızda 400 bin ton taş kıracağız. Geçen sene 300 bin ton malzeme satın almışız. Buna 5 trilyon lira ödedik. Bu sene 400 bin ton taşı 4 trilyona mal etmiş olacağız. Yolların kalınlığını da artırmış olacağız."