Doktorlar Saf Değiştiriyor

Tam Gün Yasası‘nın hekimlerin ve sağlık çalışanlarının uygun şartlarda çalışmasını engellediğini belirten Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, "Biz gerçek bir Tam Gün Yasası istiyoruz. Bu kanun yüzünden Bursa‘da devlet hastanelerinden özel sektöre geçen doktorların sayısı artıyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı‘nın hazırladığı Tam Gün Yasası ile doktorlar ve sağlık çalışanları kamu ya da özel sektörde tercih yapmaya başladı. Kanun sebebiyle hekimler ve sağlık çalışanları ya devlet hastanelerinde ya da muayehanelerleri tercih ediyor. Bursa‘da Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi ve Dörtçelik Çocuk Hastanesi‘nde istifalar başlarken, sağlık çalışanları yasanın ‘gerçek‘ anlamda bir kez daha düzenlenmesini talep etti.

Bursa Tabip Odası Başkanı Kayıhan Pala, sürdürülebilir ve genişleyen sağlık piyasası adına, "sağlık iş gücü piyasası" düzenlenmesi için çıkarılan yasanın Kamu Hastaneleri Birlikleri Kanunu‘ndan önce çıkarılan bir aldatmaca olduğunu söyledi. Gerçek anlamıyla kamusal bir tam süre çalışma anlayışının hekim emeğinin daha iyi değerlendirilmesi ve sağlık hizmetinin daha verimli olmasını sağlayacağını kaydeden Pala, "Sağlıkta Dönüşüm Programı gibi piyasacı bir sağlık sisteminin hedefi hekim emeğini ucuzlamaktır. Tam süre, bir kamu çalışma biçimi olmaktan çıkarıldı. Kanunun bu haliyle emeği ucuzlatan ve sağlık hizmetlerini niteliksizleştiren biçimi ortaya çıkartıyor. Bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

İSTİFALAR ARTIYOR

Pala, şimdiye kadar 3 doktorun çalışanın yasa sebebiyle istifa etme kararı aldığını vurguladı. Bursa‘da 4 bine yakın hekim bulunduğunu kaydeden Pala, "Bunlar arasında milletvekilliği için istifa edenleri saymıyoruz. Artık tasarı sebebiyle doktorlar devlet hastanelerinden özel sektöre transfer oluyor. Gerçek bir Tam Gün Yasası‘nı destekliyoruz. Şimdi bu şartlarda fotoğrafa büyük cepheden bakmak lazım. Devletin sağlık hizmetlerinden çekilmeyeceği ve sağlık çalışanlarının güvenceli gelecek kaygısı duymadan çalışabilecekleri bir ortam oluşmalı. Özellikle Tıp Fakültesi‘ndeki meslektaşlarımızın ayrılacağı yönünde görüşmelerimiz oldu. Dörtçelik Devlet Hastanesi çocuk psikiyatristleri arasında da görevinden ayrılacak olan var. Biz sesimizi 14 Mart‘ta Ankara‘da duyurmaya çalıştık. Bursa‘dan 570 sağlık çalışanı ile Sağlık Bakanlığı önündeki eyleme destek verdik. Bu durum böyle sürerse hekimlerimizin grev yapması söz konusu olabilir" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA