Neşter Davasında Karar Çıktı

Kamuoyunda `Neşter-1` olarak bilinen, sosyal güvenlik kurumlarına kardiyoloji malzemesi alım-satımında yolsuzluk iddialarına ilişkin davanın, Yargıtay 5.

Ceza Dairesi`nin kısmen bozma ve onama kararının ardından yeniden görülmesine Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. 62 sanıklı davanın duruşmasında sadece 9 sanık hazır bulunurken; diğer sanıkların ise avukatları katıldı. Duruşmada, savcının mütaalasına karşı savunmasını yapmayan sanıklar, savunmalarını yaptı.
Sanıklar Yılmaz Kenan Ömürlü, Mehmet Oğuz, Hakan Adanalı, Levent Yıldıran, Derviş Oral, Mehmet Metin, Ferhan Özmen, Ender Örnek ve Barboros Dokumacı hakkında "suç örgütüne yardım etmek" eylemlerinden dolayı açılan davada suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmaması nedeniyle bu eylemlerden dolayı beraat etti.

Sanıklar İbrahim Doğan, Hasan Çevik, Kemal Erhan, Mehmet Nazif Edin, İsmail Uğur, Salih Uğur, Cezmi Mutlu, Mehmet Tümer, Mehmet Tüysüz, Atilla Küçükyalçın, Mert Aygen, Emin Aydın Ünal, Şaziye Banu Ünal, Orkide Salar, Haydar Obalı, İlker Usluer, Hüseyin Ünver, Osman Kerim Sürücü, Ahmet Tatar, Mehmet Cumhur Çeken, Cenk Toparlaklı, Murat Özügüzel, Samiye Leyla Tekbulut, Handan Coşkun Aygen, Mehmet Sinan Karaaslan, Fuat ilker Çıkıkçı, Vahide Ünsalan hakkında "Suç işlemek için teşekkül oluşturmak ve bu teşekküle yardım etmek" eylemlerinden dolayı 765 sayılı TCK`nın 313-1. maddesi; sanıklar Mehmet Nazif Edin, İsmail Uğur, Salih Uğur, Kenan Yılmaz Ömürlü, Mehmet Oğuz, Hakan Adanalı, Haydar Obalı, İlker Usluer, Cenk Örküp, Barboros Dokumacı, Mehmet Tümer, Mehmet Tüysüz ve Vahide Ünsalan hakkında "nitelikli dolandırıcılık" eylemlerinden dolayı TCK`nın 504-7 maddesi; sanıklar İsmail Uğur, Salih Uğur ve Fahri Örküp, Sedat Örküp, İbrahim Erdoğan, Mert Aygen ve Emin Aydın Ünal`ın "firmaların malzemelerini kullanmaları karşılığında haklı bir hususun temini için rüşvet vermek" eylemlerinden dolayı 765 TCK`nın 213-2 maddesi; sanıklar Aziz Demirhan Atasoy, Erhan Fırat Terhan, Fikri Üçgül, Tamer Sehar ve Nurullah Albayrak hakkında "görevi kötüye kullanmak" eylemlerinden dolayı 765 sayılı TCK`nın 240. maddesi gereğince kan davası açılmış ise de bu eylemlerle ilgili zaman aşımından dolayı dava düşürüldü.
Sanıklar İbrahim Doğan, Hasan Çevik, Kemal Erhan, Mehmet Nazif Edin, İsmail Uğur, Salih Uğur, Cezmi Mutlu, Mehmet Tümer, Mehmet Tüysüz, Mert Aygen, Emin Aydın Ünal, Haydar Obalı, İlker Usluer, Hüseyin Ünver, Osman Kerim Sürücü, Ahmet Tatar, Mehmet Cumhur Çeken, Cenk Toparlaklı, Murat Özügüzel, Samiye Leyla Tekbulut, Atilla Küçükyalçın, Vahide Ünsalan, Şaziye Banu Ünal, Orkide Salar, Mehmet Sinan Karaaslan ve Fuat İlker Çıkıkçı hakkında "mal satışından kaçınmak" suçundan açılan kamu davasından beraat etti.

Sanık Ender Örnek hakkında "resmi evrakta sahtekarlık" eyleminden dolayı 3 yıl hapis cezası verildi. Bu ceza 2 yıl 6 aya indirildi. Sanık Derviş Oral hakkında "Meday firmasından rüşvet alma" suçundan 4 yıl hapis cezası verildi. Sanığın eylemini değişik zamanlarda birden fazla gerçekleştirmesinden dolayı cezası 4 yıl 8 aya yükseltildi. Mahkeme sanığın duruşmadaki iyi halinden dolayı ise cezayı 3 yıl 10 ay 20 güne indirdi. Ayrıca Oral hakkında memuriyetten yoksun bırakılması, 3 yıl süre ile kamu hakkından yoksun bırakılması kararlaştırıldı.

Sanık Derviş Oral`a "Medim ve Tera firmasından rüşvet almak" suçundan ayrı ayrı 3 yıl 10 ay 20 güne indirdi. Ayrıca memuriyetten yoksun bırakılması, 3 yıl süre ile kamu hakkından yoksun bırakılması kararlaştırıldı.

Sanık Ferhan Özmen hakkında "Tera ve Medim firmasından rüşvek almak" suçundan ayrı ayrı 4 yıl hapis cezası verildi. Ancak bu ceza 3 yıl 10 ay 20 güne indirdi. Ayrıca memuriyetten yoksun bırakılması, 3 yıl süre ile kamu hakkından yoksun bırakılması kararlaştırıldı.

Sanık Ender Örnek hakkında "Medim ve Sesa firmasından rüşvet almak" suçundan ayrı ayrı 4 yıl hapis cezası verildi. Ancak bu ceza 3 yıl 10 ay 20 güne indirdi. 3 yıl 10 ay 20 güne indirdi. Ayrıca memuriyetten yoksun bırakılması, 3 yıl süre ile kamu hakkından yoksun bırakılması kararlaştırıldı.

Sanıklar Levent Yıldıran Barbaros Dokumacı ve Mehmet Metin hakkında `rüşvet alma` suçundan dolayı ayrı ayrı 4 yıl hapis cezası verildi. Bu ceza 3 yıl 10 ay 20 güne indirildi. Ayrıca memuriyetten yoksun bırakılması, 3 yıl süre ile kamu hakkından yoksun bırakılması kararlaştırıldı.

Mahkeme yargılama aşamasında sanıklardan alınan kefalet ücretlerinin ise hüküm kesinleştikten sonra sanıklara iadesine karar verdi. Sanıkların menkul, gayrimenkul ve araçları üzerinde bulunan tedbirler de hüküm kesinleştikten sonra kalkacak.

MUHALEFET ŞERHİ
Üye Hakim Hakan Oruç, sanık Ender Örnek hakkında "resmi evrakta sahtecilik" suçundan mahkumiyet hükmüne karşı çıktı. Diğer sanıklar ve suçlar yönünden ise oy birliği ile karar verildi.
Hakim Oruç, muhalefet şerhinde "Sanık Ender Örnek`in ve müdafinin talepleri doğrultusunda Cemile Dilek isimli hastaya 3 adet stend uygulandığı, ancak 2 adet stendin hastanın damarlarında geçmemesi nedeniyle bu stendler bir daha kullanılamayacağından 5 adet faturanın düzenlendiği yönündeki savunmaları da değerlendirilerek bu konuda rapor aldırılması gerektiği düşüncesi ile bu sanık hakkında resmi evrakta sahtekarlık eyleminden dolayı verilen karara muhalif kalıyorum." dedi.