Japon prensi Kaman'da müze açılışı yapacak

Japonlar tarafından kazılan Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesindeki Kalehöyük'te yapılan Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından or

Japonlar tarafından kazılan Kaman ilçesine bağlı Çağırkan beldesindeki Kalehöyük'te yapılan Arkeoloji Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen törenle açılacak. Müzede yaklaşık 50 yıldır kazı yapılan alanda bulunan eserler sergilenecek.

10 Temmuz Cumartesi günü açılacak müzeyle ilgili hazırlıklar yoğun şekilde devam ediyor. Prens Tomohito Mikasa'yla birlikte açılış törenine Japonya'dan 150'den fazla üst düzey davetli ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay katılacak. Ayrıca açılış törenine Kırşehir'e ilk defa Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası gelerek, Ferit Tüzün'ün "Esintiler", Nevit Kodallı'nın "Telli Turna", Yoshiyuki Kozu'nun "Kaman'da Gün Batımı" adlı eserlerini seslendirecek.

Japon Hükümeti'nin karşılıksız kültürel hibe programıyla inşa edilen ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından teşhir tanzim ile çevre düzenlemesi yaptırılan müze binası, Türk - Japon dostluk ve işbirliğinin sembolü olarak kabul ediliyor. Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından inşa edilen enstitü binası ise bilimsel araştırma ve arkeolojik kazılar yapılması, elde edilen bilgilerin kurs, seminer, konferans ve yayın yoluyla paylaşılması amacıyla yapıldı. Bunun yanı sıra, Japonya dışındaki en büyük Japon bahçesi de bu alanda inşa edildi.

Öte yandan, Kırşehir Valiliği'nin girişimleriyle Japonya'dan 150'ye yakın basın mensubu da Kırşehir'e getirilecek. Basın mensupları Kırşehir'de misafir edilecek ve bu süre içinde ilin tarihi ve turistik yerleri gezdirilecek.