Denizlili sanayiciler: Büyüme rakamlar krizden sağlıklı çıktığımızı gösteriyor

Sanayi şehri Denizli'nin iş dünyası temsilcileri, Türkiye ekonomisinin bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 11,7 büyüyerek çift haneli rakamlara ulaşması

Sanayi şehri Denizli'nin iş dünyası temsilcileri, Türkiye ekonomisinin bu yılın birinci çeyreğinde yüzde 11,7 büyüyerek çift haneli rakamlara ulaşmasını, krizden çıkıldığının bir göstergesi olarak değerlendirdi. Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, Türkiye'nin 2009 yılı dördüncü çeyreğinde yakaladığı yüzde 6 büyüme hızını, 2010 ilk çeyreğinde yüzde 11,7 olmasının, ekonominin hızlı bir toparlanma içinde olduğunu gösterdiğini belirtti.

DTO Başkanı Özer, "Yılın ilk çeyreğindeki yüzde 11,7'lik ekonomik büyüme oranını, krizden çıkış olarak algılamak istiyoruz. Bu büyüme hızı, önümüzdeki günlerde piyasalara moral vererek olumlu etkiler yapacaktır. Ayrıca G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olmamız, Türkiye'nin ülkeler bazında notunu arttıracaktır. Bu rakamların, istihdama da olumlu katkılar sağlayacağını düşünüyoruz." dedi. Özer, kriz öncesi dönemi yakalamak için yıl boyunca yüzde 10'un üzerinde büyüme sağlanması gerektiğine de işaret ederek, "İşlerimizin tam açıldığını ve hareketlendiğini net olarak söyleyebilmek için 2010 yılında en az yüzde 5'in üzerinde büyüme yakalamalıyız. İlan edilen büyüme rakamları, gelecekteki olumlu gelişmelerin göstergesidir diyebiliriz." şeklinde konuştu. Denizli'yle ilgili son rakakların da olumlu sinyaller verdiğini vurgulayan Necdet Özer, "Yılın ilk dört ayındaki ihracat rakamları, geçen yıla oranla yüzde 35'ler seviyesinde artış gösterdi. İstihdam rakamları da geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 10 artarak olumlu sinyaller verdi. Piyasalardaki olumlu havayla birlikte artan ticaret ve üretim, ilimizin ekonomisinin daha da hareketleneceğini gösteriyor." dedi.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkan Yardımcısı İsmail Yılmaz da büyümeyi çok olumlu ve mantıklı bulduğunu, bu rakamların şirketlerine de yansıdığını söyledi. Yılmaz, "Bir sonraki aşama, istihdamda artışı getirecektir. Bu rakamlar, Türkiye'nin krizden çok sağlıklı çıktığının temel bir göstergesi. Bunun böyle devam etmesi, siyasi istikrarın da aynen devamıyla bağlantılıdır." ifadelerini kullandı. Türkiye'nin üç beş yıl aynı hızda devam etmesi halinde, "Gelişmiş Ülkeler" olarak tabir edilen devletler arasında yer alabileceğine dikkat çeken İsmail Yılmaz, "Kriz döneminde işadamlarımız Afrika ve Asya ülkelerine de yöneldiği için yeni pazarlar buldu. Hem Avrupa ve ABD ile birlikte bu yeni yerlere de açılmanın, ihracatımızı ve büyümemizi sinerji oluşturarak sıçrattığını düşünüyorum." dedi.

Babadağlı Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Başkanı Hüseyin Memişoğlu ise büyüme oranlarının geçen yıl ekside olduğuna dikkat çekerek, bu yıl çift rakamlı büyümenin bunu telafi ettiğini vurguladı. Memişoğlu, "Eski kayıplarımızı yerine koyduğumuzu görüyoruz. Gelişmiş ülkelerin büyümesinin az olması, onların krizi daha atlatamadığını gösteriyor. Veriler, krizden çıktığımızın işaretidir. Rakamlar, doğru yolda olduğumuzu gösteriyor." diye konuştu.

Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (DETKİB) Başkanı Süleyman Kocasert de Türkiye'nin böyle ciddi bir büyüme gerçekleştireceğinin, çift haneli rakamlara ulaşılacağının öngörüldüğünü, hattâ tahminlerin de önüne geçildiğini söyledi. Büyüme rakamlarını sevindirici bir gelişme olarak değerlendiren Kocasert, şunları kaydetti: "Geçen yılki buhran ve krizden sonra büyüme umut verici. Başarının sürdürülebilmesi daha önemlidir. Avrupa ve ABD pazarının sıkıntılı olmasından dolayı büyümenin sürdürülebilirliği konusunda endişe taşıyorum. Performans, 2009'un 2010 yılından daha iyi geçeceğini gösteriyor."