Sağlık Bakanlığı, hava ambulansı hizmetini tartışıyor

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen '1. Hava Ambulans Sempozyumu' Bursa'da başladı.

Türkiye'de hizmete girdiği günden beri acil olaylara

  Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen ' 1 . Hava Ambulans Sempozyumu ' Bursa ' da başladı .

Türkiye ' de hizmete girdiği günden beri acil olaylara anında yaptıkları başarılı müdahale ile kabul gören hava ambulansları , artı ve eksileri ile Bursa ' da ele alınıyor .

Uludağ Karinna Otel ' de Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom ' un başkanlığında bugün başlayan sempozyum üç gün sürecek . Cihan Haber Ajansı muhabirine sempozyumla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom , sivil havacılık ile tüm resmi kurum ve sektörle ilgili bilim adamlarının katıldığı sempozyumda ' hava ambülansı ve kara ambülansında nerede idik , nereye geldik ve neler şapacağız? ' sorularına cevap aranacağını söyledi . Çom , " Bu süreçte hangi sıkıntılarla karşılaşıyoruz ve önümüzde ki süreçte hava ambülansı hizmeti kalitesini yükseltmek için neler yapabileceğimizi konuşacağız . Ayrıca bilim adamları havacılık esas ve prensiplerinin ne olduğunu bize aktaracaklar . Yine havacılık fizyolojisi tıbbı ile hasta naklederken nasıl müdahale edileceğini aktaracaklar . Böylece her kesimden her biri kendi alanında uzman kişilerle fikir alışverişinde bulunulacak . " dedi .

Sempozyum sonunda sivil havacılık ve hava ambülans hizmetlerinin çok daha iyi noktaya getirmek için koordineli bir çalışmanın ortaya çıkacağını vurgulayan Çom , " Şu anda 17 asil , 1 yedek olmak üzere 18 hava ambulans helikopteri ile biri pervaneli , biri jet uçak olmak üzere hava amlbulans hizmetlerini veriyoruz . Acil durumlarda otoyollar dahil sahalara dahi inerek hastaya ilk müdahale yapılıyor . Bir buçuk yılda 4 bin 500 saat havada kalarak , yaklaşık 2 bin 500 hastayı bu şekilde naklettik . Ayrıca acil organ nakillerinde de hava ambulansları kullanılmakta . " şeklinde konuştu .

" PERSONEL SIKINTIMIZ YOK "

Personel sıkıntısı yaşamadıklarını aktaran Çom , her ne kadar doktor gibi sağlık personeli konusunda AB ülkelerine kıyasla çok az kadro ile hizmet vermelerine rağmen nitelikli personelin eğitimi ile hava ambulansı hizmetlerinde sıkıntı yaşamadıklarını kaydetti .

" HAVA AMBÜLANSI İÇİN TORPİL YAPMAYA GEREK YOK "

Uçak ve helikopterler ile tüm vatandaşların ücretsiz bir şekilde taşındığını aktaran Çom , " İnsanlara müdahale eden ilgili doktorun bize bildirmesi durumunda bizim bakanlık merkezinde kurduğumuz komuta kontrol merkezimiz ile irtibat kuruluyor ve ona komuta kontrol merkezimiz karar veriyor . Burada uçuş güvenliği en önemli kıstastır . Çünkü hava şartları yol güzergahında uçuş pianında etkisi olup bunun kendine has düzenlemeleri var . Vatandaşlarımız şahıs olarak uçak veya helikopter talebinde bulunduğunda her hangi bir yolla birilerine bizi aratmasına gerek yok . Çünkü bir kişinin uçak veya helikopter ile uçup uçmayacağına hekim karar veriyor . Zaten her hasta uçakla uçamaz . Uçakla yüksekten gideceği için hastalığın cinsi ve yaralanmasına göre doktorun kararından sonra buna karar verilir . " değerlendirmesinde bulundu .