Türk ve Ugandalı iş adamlarına 'cumhurbaşkanlı' destek

Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) ticaret köprüleri bu kez Ankara'da kuruldu. Türkiye ve Uganda arasında ticaretin artması iç

Türk İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nun (TUSKON) ticaret köprüleri bu kez Ankara'da kuruldu. Türkiye ve Uganda arasında ticaretin artması için Uganda Cumhurbaşkanı Kaguta Museveni ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç iki ülkenin iş adamlarını yalnız bırakmadı.

TUSKON'un Rixos Otel'de düzenlediği Türkiye-Uganda toplantısında konuşan Uganda Cumhurbaşkanı Kaguta Musaveni, Türk işadamlarıyla daha fazla ortaklık yapmak istediklerinin altını çizdi. Uganda'nın fazla doğal kaynağı bulunduğunu dile getiren Musaveni, petrol ve gaz bulduklarını kaydederek, "Şu an sizinle bağlantı kuruyoruz. Uganda'ya gelen Türk delegasyonuna da teşekkür ediyorum. Halihazırda Uganda'da bulunan Türk şirketlerine de teşekkür ediyorum." dedi. Uganda'da faaliyet gösteren Türk işadamlarına hitap ederek ayağa kalkmalarını isteyen Uganda Cumhurbaşkanı, "Görüyorsunuz ne kadar mutlular zengin demek bunlar." sözleri salonda gülüşmelere sebep oldu.

Gaz konusunda çalışmak isteyenleri gazdan elektrik üretme konusunda yatırıma çağıran Musaveni, "Buyurun size açıktır ülkemiz. Alt yapının bir kısmı devletin elinde olmasına karşı bir kısmı özel sektörün elinde. Ne üretmek isterseniz buyurun ülkemiz size açık buyurun. Çok fazla zirai üretiyoruz ve bunların işlenmesine ihtiyaç var." davetini yaptı. Uganda'nın çok fazla süt ürettiğini vurgulayan Magaseveni, sütle ilgili Hindistan'dan iyi bir yatırımcı bulduklarını ve artık sütü üretip süt tozuna dönüştürerek dünyaya ihraç ettiklerini belirtti.

MUZ İÇİN YATIRIM ÇAĞRISI

Uganda'nın dünyanın en önemli muz üreticisi olduğunu ifade eden Kaguta Musaveni, "Muz çok önemli bir meyvedir. Potasyum bulundurduğu için kalp sorunlarınıza iyi gelecektir. Bizim bilim adamlarında muz konusunda iyi bilgi var ama paraları yok. Sizde para var." ifadelerini kullandı.

ARINÇ: İŞ ADAMLARIMIZIN ÖNÜNÜ AÇALIM

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç ise Uganda ile Türkiye'nin ticari ilişkilerinin istikrarlı olarak geliştiğini ifade etti. İki ülke arasında 2001 yılında 1 milyon dolar civarındayken 2009 yılında 22 milyon dolara yükseldiğini söyleyen Arınç, "Bu durum hepimiz açısından övünç kaynağı olmalıdır. Bu miktarın daha ileri seviyelere taşınması için önümüzde potansiyel var. Ülkenizin yatırımlarına doğrudan katkıda bulunmak istiyoruz. Müteahhitlik firmaları tecrübelerini ülkenize aktarmaya hazırdır." dedi.

Uganda heyetine "Ekonomik ilişkilerin hukuki alt yapısını hazırlayarak iş adamlarının önünü açmamız gerekmektedir. Yol bir kere açıldığında iş adamları her iki ülkenin refahına katkıda bulunmuş oluyorlar." önerisinde bulunan Arınç, TUSKON'un gerek Türkiye gerek Türkiye dışında düzenlediği etkinliklere Uganda'nın büyük ilgi gösterdiğini söyledi. İstanbul ile Kampala arasında doğrudan THY seferleri başlayacağı bilgisini veren Arınç, seferlerin Temmuz ayına kadar başlayacağını dile getirdi.

TUSKON Başkanı Rıza Nur Meral, Dış Ticaret Köprüleri çerçevesinde dünyanın birçok ülkesiyle ilişki kurulduğunu belirterek, "Bu köprüler içinde Afrika'ya ayrı önem veriyoruz. Uganda'da buranın bir incisi." diye konuştu. İş adamlarından 6 ay içinde kuvvetli ve kalabalık heyetle Uganda'ya gitme sözü isteyen Meral, Türkiye Uganda arasındaki ticaretin artması gerektiğine vurgu yaptı.