Kapadokya'da Turism Destinasyon Çalışmasında Bakanlık Ve Sektör Buluşması

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Kapadokya bölgesinde başlatılan destinasyon çalışması ile ilgili bakanlık yetkilileri ve turizm sektörü temsilcileri bir araya geldi.

Kapadokya'da Turism Destinasyon Çalışmasında Bakanlık Ve Sektör Buluşması
Kapadokya bölgesinin tarihi, kültürel ve coğrafi değerlerinin daha etkin ve verimli bir şekilde tanıtılması, sürdürülebilir bir turizm hareketliliğinin sağlanması ve bölgede turizm ile ilgili sorunların yerinde tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Nevşehir'de destinasyon çalışması başlatıldı. Söz konusu çalışma ile ilgili olarak düzenlenen değerlendirme toplantısı Göreme Turist Otel'de gerçekleştirildi.
Toplantıya Nevşehir Vali Yardımcıları Mustafa Kemal Keskin ve İbrahim Süha Karaboran, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, belediye başkanları, daire müdürleri ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Veleddin Birsöz, Türkiye'de ilk kez Alanya ve Bodrum'da yapılan ve Kapadokya'da sürdürülen destinasyon çalışmalarında yurt dışında bulunan turizm tanıtma müşavirliklerinin öneri ve görüşlerinin alınacağını söyledi. Hedeflerinin şu anda ortalama 1.8 olan Kapadokya'ya gelen turistlerin geceleme oranını 3 güne çıkartmak olduğunu vurgulayan Birsöz, bu sayede bölge olarak Türk ekonomisine daha fazla katkı sağlayacaklarını ifade etti. Kapadokya bölge turizminin geliştirilmesi, tanıtılması, alt yapı sorunlarının çözülmesi ve ileri seviyelere çıkartılması neticesinde turist sayıları ve döviz girdilerinde önemli derecede artış olacağını vurgulayan Birsöz, bu yılın ilk 4 aylık verilerine göre gerek ülke geneli gerekse de Kapadokya bölgesine gelen yabancı turist sayısında artış yaşandığına dikkat çekti.
Kapadokya Turistik İşletmeciler Derneği (KAPTİD) Başkanı Ahmet Tok'da, turizmde kültür turizminin büyük bir öneme sahip olmasına karşın yeterince desteklenmediğini belirtti. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın attığı adımların sonuçlarını sabırsızlıkla beklediklerini ifade eden Tok, "Bu yıl turist sayısı olarak oldukça iyi bir seviye yakaladık. Bu durum bazen sıkıntılara bil yol açabiliyoruz. Bölgemizde kimi zaman grupları çevre illere yönlendirdiğimiz oluyor. Arzumuz kalitenin arttırılarak, otellerin istenilen seviyeye getirilerek turizmden istediğimiz geliri ülke olarak sağlayabilmek. Biz istiyoruz ki Kapadokya'da bir destinasyon olsun. Destinasyon olabilmemiz için ulaşım çok önemli. Karayollarımızın yanında havalimanımızda her bölgeye seferler olmalı ki Kapadokya destinasyon olabilsin. " dedi.
Konuşmasında Kapadokya'nın Türk turizmindeki önemine vurgu yapan Vali Yardımcısı İbrahim Süha Karaboran ise, bölge olarak Kapadokya gibi kültürel bir zenginliğe sahip olmanın beraberinde çok önemli sorumluluklarda getirdiğini söyledi. Bölgenin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek bunun turizme aktarılması gerektiğini belirten Karaboran, Kapadokya bölgesinin gerek coğrafyası gerekse de sahip olduğu tarihi ve kültürel kaynaklar nedeniyle ayrıcalıklı bir konumda olduğunu kaydetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Cumhur Güven Taşbaşı'da bakanlık olarak başta Alanya, Bodrum ve Kapadokya'da başlattıkları destinasyon çalışmalarının önümüzdeki aylardan itibaren diğer turizm bölgelerinde de hayata geçirileceğini açıkladı. Destinasyon çalışması yapılacak olan bölgeler ile ilgili önceden bir alt yapı çalışması yaptıklarını ve bu çalışmayı yaparken turizmciler ile birlikte yurt dışındaki acentelerinde fikir ve görüşlerini aldıklarını belirten Cumhur Güven Taşbaşı, çalışmalarda bölgeye gelen ziyaretçilerin kimlerden oluştuğu, istekleri ve nelerden memnun kaldıklarının tespit edildiğini ifade etti. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan sonuçların değerlendirildiğini ve bu doğrultuda o bölgeye daha fazla turist çekmek ve onların daha fazla memnun ayrılmaları için bir çalışma planı oluşturduklarını aktaran Cumhur Güven Taşbaşı, "Destinasyon çalışması uzun soluklu bir program. Önce bir alt yapı çalışması var bu işin. Bunu yaparken turizmin içindeki tüm kesimlerle bir araya gelerek düşüncelerini öğreniyoruz. O bölgeye gelen misafirlerin nelerden memnun oldukları, nelerden hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları tek tek tespit ediliyor. Bunlar tespit edildikten sonra bakanlık olarak bizim yapacaklarımız ve yerel yönetimler ile turizmcilerin yapacakları ortaya çıkarılıyor. Tabi bu burada kalmıyor. Sürekli olarak yapılan çalışmalar değerlendiriliyor ve eksiklikler tespit ediliyor" diye konuştu.