Ankara Resim Heykel Müzesi'ndeki Eserlerin Çalınması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ankara Resim Heykel Müzesi'nden çalınan ve yerine kopyaları konulan eserlerle ilgili bilimsel sayım komisyonunun ve müfettişlerin çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, 'İhmal edilmiş bulunan bir müzeyi şimdi yeni baştan toparlamaya gayret ediyoruz' dedi.

Ankara Resim Heykel Müzesi'ndeki Eserlerin Çalınması
Ankara Resim Heykel Müzesi'ndeki Hoca Ali Rıza'ya ait karakalem çalışması eserlerin çalındığı ve yerlerine kopyalarının konulduğunun anlaşılmasıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Almanya'nın başkenti Berlin'deki ITB Uluslararası Turizm Fuarı'nda İHA'ya özel açıklamalarda bulundu. Resim Heykel Müzesi'nin uzun yıllar boyunca ciddi bir biçimde denetlenmediğini ifade eden Bakan Günay, "Üstelik ilginçtir, bizim müzelerimizin tamamı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne
bağlıyken, Resim ve Heykel Müzesi yıllardan bu yana Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'ne bağlanmış. Özel bir biçimde ve oldukça başına buyruk bir biçimde yönetile gelmiş. Çeki düzen vermeye çalışıyoruz, çevre düzeninden restorasyonuna kadar ve envanterine kadar her şeyine yeni baştan bakıyoruz" dedi.
Bu konuda on yılların ihmali olduğunu söyleyen Bakan Günay, "Tabii yeniden bakınca on yılların ihmali ortaya çıkmaya başladı. Bu arada bazı eserlerin kopya olduğu, bazı eserlerin yerinde bulunmadığı, bazı bulunmayanların yerinde olduğu gibi yeni bilgiler ortaya çıkmaya başladı. Bunlar dün ya da önceki gün olmuş olaylar değil. Belki 10 yıl önce olmuş, belki daha eski olmuş olaylar. Ama biz bu denetleme sırasında bunları şimdi buluyoruz. Bir anlamda zararın bir noktasından geri dönmeye çalışıyoruz. Yani
dün ya da önceki gün herhangi bir eserimiz kaybolmuş değil. Bizde hangi tarihlere kadar vardı, hangi tarihten itibaren yok, neler yok, bunları bir yandan müfettişlerimiz çalışıyor, bir yandan da ciddi bilimsel bir sayım komisyonu çalışıyor. Yani şimdi ihmal edilmiş bulunan bir müzeyi şimdi yeni baştan toparlamaya gayret ediyoruz" diye konuştu.