Fabrika açarak darbeden yırttı

Kumtel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Köseoğlu, darbeden zarar görmemek için askere fabrika kurduklarını söyledi...

Fabrika açarak darbeden yırttı
40 yıl önce telefon kumbarası tamir ederek girişimciliğe başlayan Kumtel Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Köseoğlu, anılarını Aksiyon Dergisi ile paylaştı. Orduya hâlen üretim yapan Aspilsan'ı darbeden korunmak için kurduklarını açıklayan Köseoğlu'nun yaşadıkları, Türkiye'nin yakın tarihindeki siyaset-ticaret ilişkilerine de ışık tutuyor.

Kumbara tamirindeki başarısından dolayı memuriyetten ayrılarak küçük bir atölyede sanayicilik macerasına başlayan Mustafa Köseoğlu, bugün ülkenin önde gelen ev aletleri üreticisi Kumtel'in sahibi. 40 yıllık sanayicilik geçmişinde ilginç hatıraları var.

12 Eylül döneminde yaşadıkları ise tam anlamıyla hem ibretlik hem de Kayserili zekâsının tipik bir örneği. İşte, Köseoğlu'nun anlattıklarına göre o dönem yaşananlar: "İhtilal olmuş ve askeri yönetim başa geçmiştir. Bu sürecin bir sonucu olarak ülke genelinde gözaltılar ve tutuklamalar devam etmektedir. Hukukun tamamen ayaklar altına alındığı bu dönem, beraberinde dramları ve acıları da getirmektedir. Bu süreçten Kayseri'nin en az hasarla nasıl çıkabileceğine kafa yoran iş adamlarının aklına bir fikir gelir. Askeriye için üretim yapacak bir fabrika kurma kararı alırlar. O sırada Kayseri'yi ziyaret eden Milli Güvenlik Konseyi üyesi Orgeneral Nurettin Ersin'i ziyaret ederek bu fikirlerini paylaşırlar. İş adamlarının teklifi Ersin'e cazip gelir. Ondan onayı alınca hemen aralarında para toplamaya başlarlar. Ve ortaya bugün hâlâ faaliyetine Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde devam eden ve nikel katmiyumlu pil üreten Aspilsan fabrikası çıkar.

Kayserili sanayiciler fabrikayı askerlere teslim eder. Mustafa Köseoğlu ve bazı arkadaşları da 10 yıl boyunca hiçbir ücret almadan fabrikanın yönetim kurulunda bulunur. Aspilsan halen bugün orduya üretim yapan en önemli fabrikalardan biri. Peki, Kayserili sanayiciler bu fabrikadan umdukları sonucu alabilmiş mi? Köseoğlu şöyle diyor:

"O dönem Kayseri'de hiç kimse sıkıntı çekmedi, kimsenin burnu kanamadı. Bizim orada bir binbaşı vardı, insanlara eziyet ediyordu. Fabrika vesilesiyle askerlerle içli dışlı olmuştuk. Adam eziyet ediyordu, insanları dövüyordu biz onu Şırnak'a sürdürdük. Kayserili bu olayda Kayserililiğini gösterdi. Fabrika verdik ama bunun karşılığında tek bir kişi bile burada tutuklanmadı. 10 işadamı bu hareketi başlattık ve bütün Kayseri'den çalışanlar dâhil para toplayarak bu fabrikayı kurduk. Fabrika, Vartan teknolojisini kullanıyor, hatta ihracat yapıyor."