Büyükşehir Meclisinde İmar Tadilatı Restleşmesi

Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Şubat ayı üçüncü oturumu büyük bir restleşmeye sahne oldu

Büyükşehir Meclisinde İmar Tadilatı Restleşmesi
Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin Şubat ayı üçüncü oturumu büyük bir restleşmeye sahne oldu. Çukurova İlçe Belediyesi sınırları içinde bulunan halen belediye şantiye alanı olarak kullanılan 38 dönüm arazinin ticaret alanına dönüştürülmesi yönündeki ilçe belediyesinin talebine ilişkin maddeye Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak şiddetle karşı çıktı. "Kuzey Adana benim evladım gibi. Buradaki alanların bir bir elde çıkarılmasına artık göz yummayacağım" diyen Durak, meclis üyelerine "Siz bu maddeyi geri çekmezseniz birileri gelir çeker" uyarısında bulundu. Durak'a rağmen ilgili madde AK Parti ve CHP'li meclis üyelerinin oyları ile kabul edildi.
Başkan Aytaç Durak başkanlığında yapılan ilçe belediye başkanlarının da hazır bulunduğu Büyükşehir Belediye Meclisi 5 gündem maddesi ile üçüncü oturumunu yaptı. Toplantıda Yüreğir ilçesi Köprülü Mahallesi 1104, 1105 ve 1106 Nolu adalarda sağlık kampus alanı oluşturulması teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

ÇELİKCAN, BELEDİYEYİ YENİ ADLİYE BİNASI YANINA TAŞIMAK İSTİYOR
Yine Yüreğir ilçesinde Kazım Karabekir Mahallesi 1123 ada, Köprülü Mahallesi 726 adanın yer aldığı bölgede, Sağlık İl Müdürlüğü karşısındaki Tarım Müdürlüğü'ne ait alana adliye sarayı yapılması ve yeşil alan düzenlemesi yönündeki teklif ise, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan'ın söz konusu alana belediye hizmet binası da yapılacak şekilde kabul edilmesi yönündeki talebi üzerine yeniden görüşülmek üzere komisyona geri gönderildi.
Meclis gündemindeki son madde ise adeta bir restleşmeye sebep oldu. Çukurova ilçesi Kurttepe Mahallesi 7811 ada, 1 parseldeki 38 dönümlük kamu alanının satılarak gelir elde etmek amacıyla ticaret alanına dönüştürülmesi yönündeki teklif hakkında daha önce de itiraz şerhinin bulunduğunu hatırlatan Başkan Durak, "Türkiye'de hiçbir belediye başkanının bugüne kadar yapmadığını ben zamanında gerçekleştirerek Kuzey Adana'da 10 bin dönüm alanı belediye imkanlarımızla kamulaştırarak belediyeye kazandırdım. Bu sebeple bir nevi Yeni Adana bir nevi benim evladım gibi oldu. Bazı gizli eller buraları bozmak istiyor. Geçmiş dönemde bunun örneklerini yaşadık. Ama bu dönemde müsaade etmeyeceğim. Kuzey Adana'daki bu alanların bir bir elden çıkarılmasına içim elvermiyor. Bu madde geçerse mahkemeye gideceğim. Siz geri çekmezseniz birileri geri çeker. Mühendis ve Mimar odaları da bunu takip ediyor. Onlar da mahkeme gidecek" dedi.
Çukurova Belediye Başkanı Yıldıray Arıkan da Adana'da bugüne kadar yeşil alanların da içinde bulunduğu birçok imar değişikliği, yoğunluk artışlarının meclisten geçtiğini, kendi taleplerine ilişkin maddeye olan itiraza anlam veremediğini belirterek, "O zaman ben de bundan sonra bu tür maddeleri mahkemeye götüreceğim" dedi.
Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk de konuyla ilgili söz alarak, Amerika'nın New York şehrinin belediye başkanının "Anayasa değişir ama imar planımız değişmez" sözünü hatırlatarak, Adana'da 2010 yılında adliye sarayı yerinin tartışılıyor olmasına anlam veremediğini söyledi. Öztürk, "Normal şartlarda şehirde dikey, yatay büyüme alanları, sanayi bölgeleri, ticaret ve kamu alanları önceden yapılan planlar dahilinde bellidir. Burada bir yanlışlık var. Yaklaşık 10 aylık süreç içinde meclislerimize 300'e yakın imar tadilatı talebi gelmiş. Şehrin ve vatandaşımızın yaşam kalitesini yükseltmek için radikal bir karar alalım. İmar düzenlemeleriyle ilgili değişikliklere yasak getirelim" dedi.
Başkan Durak da ilk belediye başkanlığı döneminde kamu binalarının şu andaki valilik binasının bulunduğu bölgede oluşması için planlama yaptığını ancak bu plana uyulmadığını hatırlattı.
Başkan Durak'ın itirazına, MHP'li üyelerin karşı oylarına rağmen, madde AK Parti ve CHP'li üyelerin oyları ile kabul edildi.