Silikozis Hastaları Emeklilik Umudu İçin Ankara'ya Gitti

Ailelerini geçindirmek için sağlıksız koşullarda kot kumlama işlerinde çalıştıklarından dolayı silikozis hastalığına yakalanan hastalar emeklilik umudu ile Ankara'ya hareket etti.

Silikozis Hastaları Emeklilik Umudu İçin Ankara'ya Gitti
Bingöl'ün Karlıova ilçesi Taşlıçay köyünde bulunan hastalar adına bir araya gelen 30 kişilik heyet, daha fazla hak almak için Bingöl'den Ankara'ya gitti. Silikozis hastalarının içinde bulundukları durumdan kurtulmak için uzun süredir mücadele veren Toplum ve Eğitim Gönüllüsü emekli öğretmen Semiramis Karaarslan, Ankara'ya giden heyeti Bingöl-Elazığ karayolu Şehir Mezarlığı mevkiinde uğurladı. Hastalar adına açıklama yapan Karaarslan, 'Torba kanun' olarak bilinen yasa tasarısının yasalaşmadan önce bu hastalara özürlülük için ifade edilen koşulların maluliyet için kabul edilmesini istediklerini söyledi. Karaarslan, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, kot kumlamada çalıştığı için silikozis hastalığına yakalanmış işçilerin, sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması talebinin kabul edildiğini açıklamıştı. Bu durumda Meslek Hastalıkları Hastanesi'nden silikozis raporu alan işçilere, çalıştığı iş yerindeki koşulları ispat etmek için de müfettiş tahkikat raporu isteniyordu. Şayet iş yerleri kapanmış ya da taşınmışsa veya işçi sigortasız çalıştırılmışsa, müfettişin tespit yapamadığı rapor üzerine mahkeme yolu açılıyordu. Bu şartlarda iş uzayıp gidiyordu. Çözüm olarak Meslek Hastalıkları Hastanesi'nden silikozis raporu alan işçilere iş göremez gelirinin bağlanması için işçinin çalıştığını ispat yükümlülüğü kaldırılıyor. Artık meslek hastaları yoksul özürlülerin yararlandığı 2022 Sayılı Yasa kapsamına giriyor. İş kazası, meslek hastalığı sigortasından hakları saklı kalmak kaydıyla silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az yüzde 40 kaybedenler Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu'nca tespit edilmesi kaydıyla 2022 Sayılı Kanuna göre aylık bağlanması sağlanacak, bu vatandaşlarımızın 65 yaşını doldurmuş olmaları veya muhtaç durumda olmaları şartları aranmadan meslekte kazanma gücünü yüzde 40 ile 59 arasında kaybedenlere aylık 100 TL, yüzde 60 ile 79 arasında kaybedenlere bu aylığın iki katı tutarında 200 TL, yüzde 80 ve üzerinde olanlara üç katı tutarında 302 TL aylık bağlanacak. Yani silikozis hastalığı tespit edilenler sosyal güvenlik kapsamına alınacak, eş ve çocuklarıyla birlikte sağlık yardımlarından da yararlanabilecekler. 2012'ye kadar yeşil kart, daha sonra SGK kapsamında olacaklar. Oysa meslek hastalığında yüzde 10 maluliyet oranında iş göremezlik geliri, yüzde 20'den sonraki maluliyetlere ise asgari ücretten düşük maaş verilmiyor. Bir meslek hastası bin 800 günde emekli olurken, bir özürlü 3 bin 600 günde emekli oluyor. Bu hastalarımıza verilen bu haklarla ailelerini geçindirme imkanı yoktur" dedi.
Bu güne kadar yaptıkları çalışmalarda yanlarında olan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Bingöl milletvekilleri Yusuf Coşkun ve Kazım Ataoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'den farklı bir istekleri olduğunu belirten Karaarslan, silikozis hastaları adına 30 kişilik bir heyetin Ankara'ya hareket ettiğini söyledi. Karaarslan, "Öncelikle hastalarımızın hastanelerde ücretsiz tedavi olabilme hakları verildiği için teşekkür ediyoruz. Torba Kanun olarak bilinen yasa tasarısı yasalaşmadan önce özürlülük için ifade edilen koşulların maluliyet için kabul edilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.
Semiramis Karaarslan tarafından yapılan açıklamanın ardından Karlıova ilçesinden gelen silikozis hastaları heyeti araçlarla Ankara'ya hareket etti.