Alman denizcinin U-20 denizaltısına ziyareti, hava muhalefetine takıldı

2. Dünya Savaşı'nda Karadeniz'de batırdıkları U-20 denizaltısının bulunduğu yeri görmek için Sakarya'nın Karasu ilçesine gelen Alman denizci Gard Ende

2. Dünya Savaşı'nda Karadeniz'de batırdıkları U-20 denizaltısının bulunduğu yeri görmek için Sakarya'nın Karasu ilçesine gelen Alman denizci Gard Enders (85), hava muhalefeti engeline takıldı. 65 yıl sonra batığın bulunduğu yeri görecek olan Alman denizci ile batığı görüntüleyecek olan dalgıçlar, dalgalar yüzünden denize açılamadı.

2.Dünya Savaşı'nda Almanların Rus gemilerini batırmak üzere Karadeniz'e gönderdiği, savaşın sona ermesinin ardından Rusların eline geçmemesi için mürettebatı tarafından batırılan üç denizaltıdan biri olan U-20'nin mürettebatından Enders, savaştan 65 yıl sonra geldiği Karasu'da batığın bulunduğu yere hava muhalefeti yüzünden gidemedi. U-20'yi görüntüleyecek olan Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkan Yardımcısı Şahin Özen, su altı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan ve Akın Kaftanoğlu denizin dalgalı olması sebebiyle dalış gerçekleştiremedi.

Dalış programının iptal olması üzerine Alman Denizci Enders'e Karasu Oteli'nde 'Mavi Tutku' isimli belgesel programı için çekilen U-20 denizaltısının görüntüleri izlettirildi. Enders, belgeseli izlerken oldukça duygulandı. Belgeselin sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Enders, denizaltının görüntülerinin kendisini savaş yıllarına götürdüğünü belirterek, "Belgeselle o günlere gittim, çok üzüldüm ve duygulandım. Uzun zaman olmuştu onu görmeyeli. O günlere gitmek beni heyecanlandırdı. O günlerden kalan ne varsa hafızamda hepsini hatırladım. 65 yıl geriye gittim. Duygularım çok yoğun." diye konuştu.

Diğer yandan denizaltıyı batıran Alman denizcilerin karaya çıkışlarına tanıklık ettiğini söyleyen 76 yaşındaki İsmail Hakkı Hakan, Enders ile görüştü. Denizden çıkan hasta ve yorgun askerlere yardım ettiklerini söyleyen Hakan, şunları anlattı: "Denizden çıkan askerlerle Almanca bilen Kaymakam görüşmüştü. Yorgun ve ıslanmışlardı. Askerlerin içinde hasta olan biri vardı."

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Enders, programın ardından Adapazarı'ndaki oteline geçti.

Karasu'da, mürettebatı tarafından batırılan 4,1 metre eninde 42,7 metre uzunluğundaki U–20 denizaltısı, Temmuz 1994 yılında, Karasu açıklarında yapılan bir tatbikat sırasında keşfedildi. Batığın kule derinliği 18, dip derinliği ise 23 metre. Dalışa uygun derinlikte bulunan denizaltının dalış turizmine kazandırılması için çalışmalar yürütülüyor. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın başlattığı proje kapsamında batığın tanıtımına yönelik çekimler yapılacak. Denizaltının çekimleri, Berlin Uluslararası Turizm Fuarı (ITB)'nda gösterime sunulacak.