Fransa'da Grev Havaalanlarına Sıçradı, Uçak Seferleri İptal Edildi

Fransa'da hükümetin ısrarla çıkarmak istediği emeklilik yasasını protesto eden sendikaların gösteri ve grevleri hayatı adeta felç etti. Ulaşım grevi nedeniyle çok sayıda uçak seferi iptal edildi.

Fransa Sivil Havacılık Kurumu'nun yaptığı açıklamaya göre, uçuşlar Orly Havaalanında yüzde 50, Roissy dahil büyük kentlerdeki havaalanlarında ise yüzde 30 oranında gerçekleştirildi. Air France uzun mesafe uçuşlarının tamamı Paris Charles de Gaulle havaalanından yaparken, kısa ve orta mesafeli uçuşların büyük kısmını Orly havaalanından gerçekleştirdi. Ancak kısa mesafeli seferlerin de yarısı kadarı grev yüzünden gerçekleşmedi.
Bir Fransız havayolu şirketi görevlisi, Charles de Gaulle'deki uçuşların genel grevden etkilendiğini, yakıt yüzünden kalkmayan çok az uçak olduğunu, uluslararası uçuşlarda uçakların geldikleri ülkelerden yakıt temin ettiğini söyledi. Bazı havayolu şirketlerinin ise yol üzerindeki ülkelere inip yakıt ikmali yaptıktan sonra Paris'e geldiğini söyleyen yetkili, Türk Havayolları'nın yakıt ihtiyacını İsviçre'den karşıladığını söyledi. Bir başka havaalanı çalışanı ise, "Bir çok havayolu şirketi düzenli uçuyor,
sorun yakıt olmaktan çıktı, yer hizmetleri ve kule çalışanları da greve destek veriyor" dedi.
Charles de Gaulle Havalimanında, Pakistan'a gidecek yolcular 7 saati aşkın bir süredir beklediklerini ve daha ne kadar bekleyeceklerini bilmediklerini dile getirdi. Brezilya'ya gitmek için uçaklarını bekleyen Virgini ile Fanny isimli iki Fransız kadın, İtalya ile Belçika'ya trenle gittiklerini söyleyerek, "Paris'te genel grev olduğunu duyunca şaşırdık. Şansımız varmış havaalanına gelirken, 45 dakika bekledikten sonra bir tren bulup buraya geldik. Uçuşumuzun iptali söz konusu değil" dedi.
İçişleri Bakanlığı, Fransa genelinde, 1.5 milyona yakın kişinin emeklilik reform yasasını protesto etmek için sokağa indiğini duyururken, sendikalar bu sayının 3,5 milyon olduğunu savundu.