Bdp'den Kesk'e 'Yeni Anayasa' Ziyareti

Yeni anayasa konusunda destek turlarını sürdüren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP'den de randevu isteyeceklerini açıkladı

Yeni anayasa konusunda destek turlarını sürdüren BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP'den de randevu isteyeceklerini açıkladı. Demirtaş, "CHP ile görüşmeyi arzu ediyoruz ama hükümet veya AK Parti'den randevu talep etmedik. Önce somut projelerini açıklamalarını bekliyoruz" dedi.
BDP, yeni Anayasa konusunda görüş alışverişinde bulunmak üzere ziyaret turları başlattı. Ziyaretlerine Mazlum-Der'den başlayan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, daha sonra KESK'i ziyaret etti. Ziyarete BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve MYK üyesi Hatice Çoban da katıldı. Demirtaş ve beraberindekileri KESK Genel Merkezi'nde KESK Başkanı Sami Evren karşıladı. Demirtaş ve Evren, yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
BDP Genel Başkanı Demirtaş, yeni bir Anayasa'dan çok 'Nasıl bir Anayasa' tartışmasının Türkiye'nin gündemine oturması gerektiğini belirterek, sivil toplum kuruluşlarının da bu tartışmanın öncü gücü olması gerektiğini söyledi. Evren'in önümüzdeki dönemde Türkiye'nin özgürlükçü ve eşitlikçi bir Anayasa'ya kavuşması için katkı sunacaklarını ifade ettiğini belirten Demirtaş, "Umut ediyorum ki önümüzdeki dönemde bütün sivil toplum kuruluşları bu konuda destek olacaklar ve Türkiye'nin daha demokratik bir ülke
olması için mücadelelerini birleştireceklerdir" diye konuştu.
KESK Başkanı Evren ise, Türkiye'de artık mevcut Anayasa'nın tartışılmadığını belirterek, bu Anayasa'nın toplumla kavgalı bir Anayasa olduğunu savundu. Kavgaların bitmesi açısından toplumsal uzlaşmayla yeni bir Anayasa hazırlanması ihtiyacının çok açık olduğunu ifade eden Evren, sadece parlamentoyla sınırlı bir Anayasa tartışmasının eksik bir tartışma olacağını belirtti. Evren, toplumun bütün kesimlerinin bu tartışmalara dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'de şu anda bir eylemsizlik süreci
yaşandığına da işaret eden Evren, bu eylemsizlik sürecinin barışa dönmesi için siyasi istikrara büyük görev düştüğünü belirtti. Evren, hiçbir sorunun halının altına süpürülemeyeceğini vurguladı.
Açıklamaların sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan BDP Genel Başkanı Demirtaş, "AK Parti ve CHP'den de randevu talep ettiniz mi?' sorusu üzerine CHP ile önümüzdeki dönemlerde görüşebilmeyi arzu ettiklerini söyledi. Demirtaş şunları söyledi:
"Henüz resmi bir randevu talebimiz olmadı. Programımızın uygun hale gelmesini bekliyoruz. Tabii ki kendi programları da uygun hale gelirse biz görüşmeyi arzuluyoruz. Hükümet cephesi ve AK Parti ile herhangi bir randevu talebimiz olmadı. Biz kendilerinden son yapılan görüşme sonrasında hala yanıt bekliyoruz. Çünkü biz demokratikleşme süreciyle, Kürt sorunun çözümüyle ilgili somut bazı projeler açıklamasını talep ettiğimizi ifade etmiştik. Bu konuda hükümet veya AK Parti nasıl bir açıklama yapar ya da bir
BDP-Hükümet görüşmesi mi gerçekleşir bilemiyoruz. Biz hala yanıt bekliyoruz. Türkiye kamuoyu yanıt bekliyor. Somut projelerin açıklanmasını istiyoruz. Çözüm projesi olarak nasıl bir hazırlık içindeyse kamuoyunun bunu bilmeye hakkı var. Yoksa da kamuoyunun bilmeye hakkı var. Çıkıp Başbakan'ın, 'Elimizde hiçbir proje yok, elimizde somut hiçbir çalışma yok' demesi gerekir. Bunu da kamuoyunun bilmesi gerekir."
Demirtaş, '29 Ekim resepsiyonuna katılacak mısınız?' sorusuna ise, "Bizim bir protesto tavrımız söz konusu değil. Bugüne kadar da öyle bir tartışmamız olmadı" karşılığını verdi.