İstanbul Boğazı Ve İzmit Körfezi Gemi Geçişlerine Düzenleme

ANKARA - İstanbul Boğazı'ndan ve İzmit Körfezi’ndeki Körfez Geçiş Köprüsü altından geçiş yapacak hava çekimi 54-58 metre arası olan gemilerin "ilave geçiş şartları" bundan böyle Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğünce belirlenecek.

Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, yakıt ikmal gemileri, atık alım gemileri gibi çok sık manevra yapan gemiler için kılavuz kaptan alma zorunluluğu kaldırıldı.

Yüksek manevra kabiliyetine sahip yolcu gemilerinin kullanması gereken römorkör sayı ve güçlerinde düzenlemeye gidilerek, römorkör muafiyeti sağlanırken, yatlar için kılavuz kaptan alma sınırı aşağı çekildi.

İstanbul Boğazı'ndan ve İzmit Körfezi’nde bulunan Körfez Geçiş Köprüsü altından geçiş yapacak hava çekimi 54-58 metre arası olan gemiler ile yedekli gemilerin tabi olduğu "ilave geçiş şartları" bundan böyle komisyon marifetiyle değil, İdarece belirlenecek.

Daha önceki uygulamada, İstanbul Boğazı'ndan hava çekimi 54-58 metre, İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü'nden de hava çekimi 56-60 metre arasında olan gemi ve deniz araçları, liman başkanlığınca oluşturulan komisyonca belirlenen sayıda ve güçte römorkörün eşlik etmesi şartıyla Boğaz geçişi yapabiliyordu.

Kaynak: AA