Yunanistan Neden Savunma Bütçesini Arttırdı?

Muhammed Çınık

Muhammed Çınık

Türkiye'nin hem ticari yollarını hem de jeopolitik konumundaki hâkimiyetini başarılı ve güvende tutması için Türk Donanmasını iki kat büyütmesi gerekiyor.



Mesele sadece gemi inşa etmek değil. Bir fırkateyn, denizaltı ve korvet unsurlarını artırabiliriz fakat her bir geminin işletme maliyeti vardır. Sadece TCG Anadolu 5 senede ülkemize tahmini 1. 250 milyar Euro'ya mal edildi. Bu nedenle pek çok devlet küresel ticaret yollarını kontrol etmek istemiyorsa, diğer ülkelerin güvenliğinden sorumlu değilse ve son olarak savaşla burun buruna değilse başta donanma olmak üzere askeri rezervlerini alt düzeyde tutar. Ülkemiz hem Akdeniz'de hem de Karadeniz'de doğalgaz ve petrol sondaj çalışmaları yapmakta. Türkiye'nin 14 ülkede askeri üssü bulunması, 1 ülkeyi (KKTC) koruduğu ve 14 ülkeden ikisinde (Suriye ve Irak) resmi olarak operasyonlar yürüttüğünü biliyoruz. Bu sebeplerden ötürü Türkiye hem ticari hem de ulusal varlığını korumak için gemi ve askeri sistemlerini artırmalıdır.

Polonya GYSH'nin %4'ünü 2023 yılında savunmaya ayırdı. Polonya savaşa girmeyecek ise bu yıl alınan silahlar uzun vadede Polonya'nın sırtına yük olacaktır. Onun için bu bütçe çok büyük bir orana sahip.

Türkiye aynı yıl GYSH'nin %1.32'sini savunmaya ayırdı. Türkiye'nin jeopolitik konumu ve küresel çaptaki adımlarına bakarsak bu oranın yeterli olmadığını, bir savaşa hazır olması ve küresel ile ulusal ticari yollara hâkim olması için GSYH'nin %2'sini savunma bütçesine ayırması gerekir.

Peki, Yunanistan GSYH'nin yüzde kaçını savunmaya ayırdı?

Komşumuz Yunanistan ekonomik krizlere rağmen 2023 yılında GSYH'nin %3.54'ünü savunma bütçesi için ayırdı. Yunanistan'a baktığımız zaman ne başka ülkede bir üssü var ne de ek takviye gerektirecek koruması gereken küresel ticari bir yolu.

Varsayalım ki Polonya, Rusya'nın Ukrayna hattını aşması ve savaşla karşı karşıya ihtimalinden savunma bütçesini arttırdı. Peki, Yunanistan ortada bir sebep yokken savunma bütçesini neden bu kadar artırdı?