AH AMERİKA! AH İSLAM DÜNYASI!

Mehmet Orhan

Mehmet Orhan

Amerika Ortadoğu`da ayak oyunlarından asla vazgeçmeyecek!

Sadece Amerika değil, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya da, Ortadoğu`dan o kanlı ellerini asla çekmeyecekler. Niye biliyor musunuz? Çünkü, dünyanın başka bölgelerinde, diğer güçlü aktörler oyunun içinde.

Kuzey Kore, Japonya, Çin ve uzak Asya`nın diğer ülkeleri, ABD ve Avrupa için iştah kabartıcı olsa da, bu bölgelerdeki çıkarları ikili ilişkilerle sınırlıdır. Hindistan ve Pakistan arasındaki sorunlarda bile İngiltere/ABD yüz yıldan fazla sömürge ilişkilerine rağmen, hep firene basmak zorundadır. Bir yandan Rusya`nın, diğer yandan Çin`in kendi güvenlikleri için çizdiği sınırları aşmaya kalkışmak, ABD`nin başına hiç tahmin etmeyeceği belalar açabilir. Avrupa`da Ukrayna`dan, Asya`da İran`dan ötesi ABD için tam anlamıyla bir “cıss” tır. Elinin yanmasını bırakın gövdesini ateşe atmayı göze alamaz. Batı-Doğu savaşında ise sonucun ne olacağını asla kestiremezler. Orta ve Güney Amerika ile Avrupa`nın kimi ülkeleri ve nerdeyse dünyanın geri kalanı, yüksek tonda seslendirmese de ABD`ye, İngiltere`ye, gizli gizli diş bilemektedir. Küresel bir savaşta, Doğu`nun, Batının sırtını yere getirmesi daha büyük bir olasılıktır.

Bu yüzden ABD, yüz yıl önce, Osmanlı`yı yıkarken ele geçirdiği, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri ile yetinmek zorundadır. Oyun alanı burasıdır ve Doğu bloku, kendi sınırlarından uzak kaldığı sürece, ABD/Avrupa/İngiltere`nin Orta Doğu`da istediği kadar kanlı oyunlar kurmasına karışmayacaktır.

ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa, ürettikleri silahların nerdeyse tamamını, Ortadoğu ve Afrika ülkelerine satıyor. Eğer Türkiye, Patriot ve f-35 alımlarını gerçekleştirse, bir kalemde 5-10 milyar dolar ödeyecekti. Henüz bir yıl önce Suudi Arabistan ABD ile 100 milyar dolarlık silah alımına imza atmadı mı? Irak`ın petrol paraları tam yüz yıldır ABD ve İngiliz silahlarına gidiyor. Halk perişan yaşıyor. Açlık sınırında yaşıyor ama Irak`ın zenginliği Batı`ya akıyor hem de kendi halkına ve diğer Müslüman halklara sıkılacak kurşunlar olarak. 1979`daki devrime kadar İran`ın zenginlikleri de Şah Rıza Pehlevi aracılığıyla hep Batı`ya gitti. Suudi Arabistan, Katar, BAE, Bahreyn, Yemen, Mısır, Ürdün, Libya, Lübnan ve diğerlerinin 1950`den bu yana ABD ve tayfasına kaç trilyon dolar ödediğini hesaplamak bile mümkün değil.

Türkiye de dahil, ABD için bölgedeki hiçbir ülke tek başına tehdit değildir. Bir başına ne Türkiye ne Mısır ne de Suudi Arabistan ne de İran ABD için zor hedeftir. Amerika`nın korkulu ruyası, İslam ülkelerinin caydırıcı bir güç birliğine yönelmeleridir. Bunu önlemek için de ne kadar ahlaksız, ne kadar kanlı ve alçak olursa olsun her provokasyona imza atmaktan çekinmez. Orta Doğu`daki bütün terör örgütlerini (İŞİD dahil) ABD/CİA`nın kurdurduğunu, kendi politikacıları, kendi gazetecileri söylüyor. Seçim kampanyasında Obama`nın “İŞİD`i Hillary Clinton ve Bush`un kurdurduğunu biliyoruz” itirafı unutulabilir mi?

Çözüm, “Halkların uyanışı” ndadır. Ama bu deyimi, solcuların anti emperyalist söylemlerinden farklı bir yere koymak zorundayız. Din devleti görüntüsü vermekle, mülümanca yaşama arasındaki farka odaklanmak gerek. Müslümanların, demokrasinin temel ilkelerini en çok yücelten dinin İslam olduğunu ve bu yüzden demokrasinin, İslam`la asla çelişmeyeceği gerçeğini kavraması gerekiyor. İslam`ın temel ilkeleri yerine, Sarık, Cübbe ve Sakal ile kendilerini Batı`dan ayrıştırdığını zannedenlere artık Müslüman halkların hesap sorma vakti gelmiştir.

Çözüm, canı pahasına genelde İslam Coğrafyası`nın özelde kendi ülkesinin ve milletinin çıkarlarını, zorba ABD ve Batı`nın önüne koyabilen, güçlü, kararlı ve satılmamış, satılmayacak liderlere sahip olmadadır.

Batı`nın “Ne öldür ne ondur” anlayışına dur demedikçe ve kendi ülkelerimiz arasından bir lider ülke bir önder seçip peşine düşmedikçe bu sarmaldan kurtulmak imkansız. Avrupa, kendi çıkarları için ABD`nin “abi” liğini kabullenmişse, İslam Ülkeleri neden kendine bir “abi” bulamıyor? Bu rolü Türkiye`den daha iyi üstlenecek biri varsa, göstersinler onun peşinden gidelim…