(Özel) 2 Bin 300 Rakimli Yaylalarda Kene Ile Mücadele

Erzincan’in yüksek rakimli yaylarinda Kirim Kongo Kanamali Atesi (KKKA) vakalarinin artmasi üzerine hayvanlar kenelere karsi ilaçlaniyor.

(Özel) 2 Bin 300 Rakimli Yaylalarda Kene Ile Mücadele
Erzincan Il ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaligina sebep olan kenelerle mücadele kapsaminda il ve ilçelerde büyükbas ve küçükbas hayvanlari ilaçlama çalismalarini sürdürüyor. Çalismalar kapsaminda Erzincan’a bagli Dereyurt köyü yaylasinda merada bulunan küçükbas hayvanlar ilaçlandi. Kenelerden insanlara bulasan KKKA hastaligina karsi devam eden ilaçlama çalismalari ile hayvanlar üzerinde bulunan keneler etkisiz hale getirilerek hastaligi insanlara bulastirmasinin önlenmesi amaçlaniyor. KKKA hastaliginin, keneler tarafindan tasinan bir virüsle olusan ates, halsizlik, istahsizlik, kas agrisi, bas agrisi, bulanti, kusma, ishal ve agir vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulasan) karakterli bir enfeksiyon hastaligi olmasi nedeniyle bölgede büyük öneme sahip. Il genelinde kene ile mücadele devam ederken özellikle bu aylarda yayla popülasyonunun artmasi ile beraber vaka artislari da devam ediyor. Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü’ne bagli Veteriner Hekimler, teknikerler ve teknisyenler gözetiminde keneye karsi ilaçlama yapiliyor.

Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügü Hayvan Sagligi Yetistiriciligi ve Su Ürünleri Subesi Müdürü Serkan Kütük bu dönemde özellikle yaylalarda kenelerin arttigini belirterek, “Kirim Kongo Kanamali Atesine karsi kene ile mücadelemiz baslamis bulunmaktadir. 2020 yilinda yapmis oldugumuz kene mücadelesindeki basariyi 2021 yilinda da devam ettirme amacimiz vardi. 2020 yilinda 480 bin koyun, 130 bin büyükbas hayvan olmak üzere kene ilaçlamasi yapilmistir. Kirim Kongo Kanamali Atesi hastaliginin ister istemez zoonoz bir hastalik oldugu için risk teskil etmektedir. Insanlarda bulanti, kusma, solunum güçlügü ve buna bagli birçok belirti göstermektedir. Bundan dolayi bu faaliyetimizi tüm hiziyla devam ettirecegiz. Yaylalarda fazla görünmesinin sebebi yayla popülasyonunun bu dönemde artmasi, bu sebepten ise kene ile mücadelemizi yaylada da yapmak hâsil olmustur. Bu sebepten dolayi yaylalarda da kene mücadelesini yapiyoruz” dedi.

Küçükbas hayvan yetistiricisi Yakup Kalkan ise “Yaylalarda kene fazla oldugu için Tarim Il Müdürlügü personeli arkadaslarimiz geldiler ve hayvanlarimizi ilaçladilar ve bizi rahatlattilar” diye konustu.

Kaynak: İHA