Paris'te Küçük İstanbul Festivali Coşku İle Kutlandı

Fransa’nın başkenti Paris’te her sene “La petite Istanbul en fete” adı ile kutlanan geleneksel “Küçük İstanbul Festivali” bu yıl coşku ile kutlandı.

Paris'te Küçük İstanbul Festivali Coşku İle Kutlandı
Fransa’nın başkenti Paris’te bir zamanlar Türk iş yerlerinin yoğun olarak bulunduğu "Faubourg St. Denis" sokağında geleneksel olarak "La petite Istanbul en fete" adı ile düzenlenen Küçük İstanbul Festivali etkinliği çevredeki esnaf ve vatandaşların katılımıyla, geçen yıllarda olduğu gibi bu sene de coşkuyla kutlandı. Paris’teki Türk göçmen derneği L’ACORT ile Paris’in 10. Bölge Belediyesinin iş birliği ile bu yıl 9’uncusu düzenlenen festival renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikleri çerçevesinde Türkiye’den özel olarak gelen sanatçı Tolga Çandar, çalıp söylediği Ege yöresi türküleriyle katılımcılara unutulmaz anlar yaşattı. Fransa’da yaşayan yerel sanatçılar ile sahneye çıkan müzik grupları, Türk, Kürt, Yunan ve Fransız müziğinden örnekler sunarken, etkinliğe katılanlar toplu halde dans edip, söylenen şarkılara eşlik edip, tempo tuttular.

Festivale katılanlara, el sanatları eserleri ile Türk mutfağından yemekler, aşure ve çiğköfte gibi otantik yiyecekler de tanıtıldı. Festivalde ayrıca Türkçe kitaplar ve Türkiye ilgi ilgili Fransızca eserler de sunuldu. Anadolu kültürünü bir ölçüde Paris’e taşımayı hedefleyen etkinlik aynı zamanda dünyanın dört bir yanından gelen turistlere de Türkiye hakkında bilgi edinme fırsatı sunuyor.

Paris’in 10’ncu bölgesindeki Faubourg St. Denis, sokağı ile kesişen 3 farklı sokağın birleştiği alanda gerçekleşen kutlama etkinlikleri geçen yıllarda olduğu gibi her sene Haziran ayının ilk haftası düzenleniyor. Çevrede Türk işverenlere ait seyahat acentaları, lokanta, kasap, gıda pazarı, berber, kahve, kuyumcu ve butikleriyle Paris’in bilinen renkli bölgeleri arasında yer alıyor. Geçen yıllara oranla çok Türk esnaf bulunmasa da, L’ACORT Derneği ile 10. Bölge Belediyesi bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.
Kaynak: İHA